Денят, в който Facebook купи за 19 млрд. долара своя конкурент WhatsApp би могъл да бъде началото на края на втория интернет балон в историята. И не става дума само по себе си за гигантската покупка. Става дума за цената. 19 млрд. долара са ужасно много пари за сравнително малка компания с 50 служители.

Тази сделка на Facebook в сравнение с покупката на приложението за снимки Instagramm преди 2 години е драстична. Тогава социалната мрежа плати 1 млрд. долара. А само по себе си става дума за подобен продукт. И още нещо: Facebook, WhatsApp, Instagramm и другите подобни компании имат един голям проблем - техните идеи могат да бъдат лесно копирани.

И това вече се вижда. Млади предприемачи привличат инвеститорски пари, обикаляйки света с нови и нови проекти за социални мрежи. Така например берлинска компания създаде конкурент на Instagramm с името EyeEm. Telegram, Threema и Snapchat пък от своя страна привличат клиенти на WhatsApp много успешно, откакто Facebook купи приложението.

Подобните случаи са много. Реакцията на големите и първите играчи на този интернет пазар е логични - изкупуват всяка компания, която застрашава бизнеса им. Ето защо инвеститорите се питат как е възможно да бъдат платени 19 млрд. долара за средно голяма млада компания. Това е просто много. И резултатът не закъсня - акциите на

Facebook паднаха с 20 процента, откакто се случи тази сделка. Компанията не е единствена засегната от тази тенденция. Други интернет гиганти като Google загубиха 10 процента стойност за два месеца. Amazon - 25 процента за три месеца. Ebay 15 процента за два месеца. И още нещо - спадът на акциите в този нов сектор на икономиката започна още от януари.

Това поставя въпроса - дали продажбата на акции на интернет компаниите на по-ниска цена възможност за покупка? Трябва ли инвеститорите да използват този шанс? Маркус Щайнбайс, шеф на инвестиционния посредник Huber, Reuss & Kollegen съветва да бъдем внимателни. „Почти всички големи интернет компании бяха много надценени на борсата и въпреки последните спадове все още са твърде скъпи", казва той.

Друг експерт, Марсел ван Лееувен, казва, че ръстът на акциите на тези предприятия може да продължи само, ако те успеят в следващите две-три години да постигнат значителен ръст на печалбата си. Но с растящата конкуренция в бранша това надали ще бъде лесно.