Всички сме чували банални съвети как да бъдем по-успешни в кариерата си и как по-лесно да постигнем целите си. Понакога обаче човек трябва да мине през много препятствия преди да научи най-важните уроци.

Точно такива са хората, които са включени в тази статия. Те са постигнали много и техните имена са известни в цял свят. А ето и какви са съветите им за успешно професионално развитие, публикувани от Business Insider:

Ричард Брансън: Не се обръщай назад и не съжалявай

„Времето, което хората губят в съжаление заради някой свой провал вместо да насочат енергията си към друг проект ме изумява”, споделя основателят на Virgin Group. „Аз се забавлявам с всяко едно препятствие, което се изправи пред бизнеса ми. Така тези преживявания никога не се превръщат в лошо преживяване, а в нещо ново, което научавам”, допълва Брансън.

Шерил Сандберг: Няма прав път до там, накъдето сте си се запътил

Главният оперативен директор на Facebook описва пътя по кариерната стълбица не като права пътека, а като джунгла, изпълнена с препятствия. Затова тя препоръчва да се правят дългосрочни планове, такива за период от 18 месеца. Подобна стратегия позволява на човек да се цели нависоко, а не да бъде притискан от краткосрочни планове.

Уорън Бъфет: Упражнявайте се в смирение и сдържаност

Милиардерът, собственик на инвестиционната корпорация Berkshire Hathaway, споделя съвет, който му бил даден от един от директорите на борда на компанията Томас Мърфи: „Не забравяй – винаги можеш да пратиш някого по дяволите, но това не е правилно. Така че задръж устата си затворена и виж дали ще се чувстваш по същия начин утре”.

Дж. К. Роулинг: Прегърни своя провал

Авторът на най-продаваната поредица книги за деца „Хари Потър” знае много за постигането на успех и за провалите. „Мисля, че не говорим достатъчно за провалите. Това много ще помогне на хората”. С пропаднал брак, безработната самотна майка Джоан Роулинг се е възприемала като „най-големият нещастник, който е познавала”. Днес обаче тя описва този период като „подарък”, който е бил спечелен по болезнен начин.

Мариса Майер: Захвани се с нещо и просто го превърни в успешно

В свое интервю от 2011 г. настоящият изпълнителен директор на Yahoo споделя за най-добрия съвет, който някога е получавала. „Моят приятел Андре ми каза веднъж: „Мариса, ти поставяш силен натиск сама върху себе си, за да избереш най-подходящия вариант. Трябва да бъда честен: Аз виждам много възможности, така че ти трябва да вземеш една от тях и да я превърнеш в успех”.

Стив Джобс: Не е достатъчно да следваш страстта си, а нещо по-голямо от самия себе си

“Ние винаги говорим колко е важно да следваме страстта си, но така се превръщаме просто в част от потока на историята”, споделя веднъж съоснователят на Apple на Уолтър Исаксън, който пише неговата биография. По неговите думи Джобс е смятал, че човек трябва да направи нещо, което може да помогне и да улесни живота на другите, като тогава името му ще се помни и след десетки години.