Ако въобще може да се говори за някакъв позитив от месеците, които прекарахме изолирани по домовете си през 2020-2021 г., това е, че стана ясно колко професии могат спокойно да се практикуват дистанционно. Коронавирусът вече е само неприятен спомен, но същото важи и за хоум офиса... освен ако не сте сред най-добре платените служители в компанията, в която работите. Това показват резултатите от проучване на Ipsos Consumer Tracker, цитирано от Fortune.

То е проведено в средата на януари сред 1100 души в САЩ и показва, че цели 63% от служителите с високи заплати имат възможност за дистанционна или хибридна работа. На този фон, под 40% от тези със средни възнаграждения могат да се похвалят със същото. По-малко от една трета от работещите с ниски заплати могат да се трудят извън офиса си.

Ограничен "хоум офис"? Промени в Кодекса на труда могат да намалят дистанционната работа

Ограничен "хоум офис"? Промени в Кодекса на труда могат да намалят дистанционната работа

В България е най-ниският процент в ЕС на хора, работещи от разстояние

59% от завършилите колеж имат право на работа от всяка точка, докато при тези с по-ниско образование със същото могат да се похвалят едва 41 на сто.

Като цяло, делът на работещите дистанционно се е свил с повече от 50% от 2021 г. насам. Редовите служители на редица големи компании се оказват в ситуация, в която могат да се окажат безработни в свиващ се трудов пазар, ако не започнат да се явяват физически на работа.

Босът на Amazon: Връщайте се в офиса или си търсете нова работа

Босът на Amazon: Връщайте се в офиса или си търсете нова работа

Анди Джаси втвърди тона към служителите си

Не е за всички

"Поне донякъде това, което се случва, е, че добре платените висши кадри гледат да не "клатят лодката". Иначе казано, шефовете искат да работят от вкъщи също толкова много, колкото и служителите си - макар да има наративи в противоположната посока", пише бизнес изданието. Има мениджъри, които искат да държат екипите си изкъсо, но има и такива, които наравно с тях надигат глас срещу организираното завръщане в офиса, което виждаме във все повече компании.

"Морков и тояга": Ето как шефовете ще ви върнат в офиса

"Морков и тояга": Ето как шефовете ще ви върнат в офиса

Работните пространства ще станат по-задължителни, но и по-удобни

Това обаче не подобрява ситуацията за тези, които са организирали живота си около хоум офиса. Вече само 32% от живеещите в селските райони на САЩ имат възможност за дистанционна или хибридна работа.

Освен всичко това, възможността да работиш далеч от офиса идва на цената на много по-слаба връзка с екипа. Затова и дистанционните служители са с 35% по-висок риск да бъдат съкратени в сравнение с тези, които поне от време на време се появяват на място. Това показват данни на Live Data Technologies, цитирани от WSJ. Те се базират на информация за 2 млн. служители.

2024: Годината на дракона и... годината на шефа. Какво се променя?

2024: Годината на дракона и... годината на шефа. Какво се променя?

Балансът на силите вече се наклони към работодателите и служителите трябва да се адаптират

Предвид опасенията, че 2024 г. може да повтори гигантските вълни от съкращения в технологичната сфера (където по време на пандемията имаше много дистанционно работещи), изглежда твърде вероятно "жертвите" да са предимно тези, които са виждали колегите си само виртуално.