Може и да вярвате, че едно интервю за работа е "лесна работа", само че това съвсем не е така. Колкото и да сте опитни в професионално отношение, каквито и препоръки да имате и независимо от пълнотата на вашето портфолио, HR специалистите в големите международни компании са категорични, че именно от интервюто за работа до голяма степен зависи дали ще бъдете назначени на дадена позиция или не.

От офиса на Uber в София заявиха за Money.bg, че "има фрази и изречения, които абсолютно задължително трябва да липсват в речника ни по време на интервю за работа". Важно е да знаем какво и как да питаме, както и какви въпроси не е добре да задаваме.

11 неща, които уверените хора никога не правят при интервю за работа

11 неща, които уверените хора никога не правят при интервю за работа

Те не бързат, не се извиняват излишно и не се правят на перфектни

"Паразитните думи определено не са нещо, което ще ви помогне, както и да отговаряте веднага. Уверените кандидати винаги избягват паразитни думи като "нали", "наистина", както и изрази като "винаги" и "със сигурност", тези неща пречат", подчертават от Uber.

Снимка 414507

Източник: iStock

От технологичния гигант HP в София коментираха за Money.bg, че "едно от нещата, които са най-опасни по време на интервю за работа е прекалената самоувереност".

"Уверените хора не бързат да отговарят на всеки въпрос веднага, те обмислят своите отговори и отговарят кратко, но ясно. Прекаленото "разтягане на локуми" обикновено е признак или на липса на увереност, или на прекалена самоувереност. И двата варианта не са приемливи", коментират от HP.

Най-голямата грешка: да отговаряте това, което си мислите, че интервюиращите ви искат да чуят от вас

"Твоето БЪДЕЩЕ" е обща платформа на Webcafe.bg и Money.bg за кариерно развитие, която свързва талантите с бизнеса.

В случай, че заблудите вашия работодател и бъдете назначени на дадена позиция без да сте подходящи за нея, то тогава ще трябва да се преструвате, че разбирате от работата си, която навярно няма да разбирате добре. Разбира се, последствията от това няма да са хубави.

"Една от най-често срещаните грешки по време на интервю за работа, е когато кандидатите се явяват без да знаят основна информация за екипа или за позицията, за която кандидатстват", споделят от HP.

Снимка 615002

Специалистите по човешки ресурси подчертават, че добрата подготовка за интервюто е задълбоченото проучването на компанията, в която искаме да работим, на екипа и на позицията.

Какво трябва да питаме?

Независимо дали по преценка на кандидата за дадена работна позиция интервюто за работа е преминало успешно, HR специалистите съветват винаги интеврюираният да зададе поне няколко въпроса. Три от въпросите са задължителни:

 1. Каква е основната цел на откритата работна позиция?
 2. Кои са най-големите предизвикателства, с които ще се сблъскам, когато започна работа?
 3. Какви качества смятате, че трябва да притежавам, за да бъда успешен на тази позиция?

Какво не трябва да питаме?

 1. Не задавай "затворени въпроси", на които се отговаря с "да" и с "не"
 2. По време на първо интервю не питай пръв какво допълнително към заплащането ще ти предостави работодателят
 3. Не притискай интервюиращия с въпроса "кога ще получа обратна връзка от вас. Ако той е професионалист трябва сам да каже

HR експертите съветват кандидатите за работа винаги да избягват въпроси, на които може да бъде отговорено еднозначно с ДА, НЕ или с друг кратък отговор от една дума. Това са т.нар. "затворени" въпроси и техните отговори най-вероятно могат да бъдат открити и в интернет.

Средно човек прекарва 81 396 часа от живота си в работа

Повечето хора прекарват огромна част от живота си в работа, като единственото нещо, за което отделяме повече време, е сънят. По-голямата част от хората, представляващи работната сила в света казват, че не са удовлетворени от живота си по време на работа, според доклада State of the Global Workplace: 2022 на Gallup.

Глобално:

 • 21% от служителите са ангажирани изцяло с работата си в работното си време
 • 41% от служителите признават, че са изпитвали стрес по време на работа
 • 19% се чувстват нещастни по време на работа
Снимка 549125

Източник: iStock

В България:

 • 21% от служителите у нас казват, че са ангажирани в работата си
 • 29% казват, че изпитват тревожност ежедневно
 • 34% казват, че под стрес по време на работа

Експертите по подбор на персонал съветват добре да обмисляме работата, за която кандидатстваме. Подходяща ли е наистина дадена работна позиция за нас, какво ще ни донесе тя и виждаме ли се на нея в продължение на години.

AI решава дали ще ви викнат на интервю, ето как да му се харесате

AI решава дали ще ви викнат на интервю, ето как да му се харесате

Алгоритмите за подбор работят непрозрачно, но все пак има стратегии срещу автоматичния отказ

И може би най-важното от всичко - парите определено не трябва да са единственото, заради което започваме дадена работа. Това винаги е грешно.