Легалната канабис индустрия реализира милиарди долари от продажби и стотици милиони данъчни приходи за държавите. Печелившият бизнес се оказва и доста доходоносен за заетите в него.

Заплатите на служителите в този сектор се оказват колкото или по-високи от тези в масовите индустрии. Това става ясно от изследване на Marijuana Business Magazine, цитирано от Fortune.

Проучването е разгледало редица длъжности и годишните възнаграждения за тях в канабис индустрията. То е установило, че заплатите са нараснали с повече от 16% в периода между август 2017 г. и август 2018 година. Шестцифрените възнаграждения се срещат все по-често в бизнеса с марихуана.

Това е примамливо за високо квалифицираните кадри, които отивайки в сектора от своя страна ще продължават да влияят върху заплащането и то ще се повишава. Наемането на нови служители миналата година е достигнало до 76 процента.

Банкерите се навъртат около растящия европейски пазар на канабис

Банкерите се навъртат около растящия европейски пазар на канабис

А компаниите в Европа започват да се позиционират, за да се възползват от интереса на инвеститорите към канабиса

Кой какво печели в бизнеса с марихуана?

До голяма степен възнаграждението зависи и от заеманата позиция и отговорностите към нея.

Главните изпълнителни директори

Средната заплата на главен изпълнителен директор в петте най-големи компании в канабис индустрията е $528 090, като най-ниското възнаграждение е $285 113, а най-високото е $1,5 милиарда. С такова може да се похвали Адам Биерман от компанията MadMen. За сравнение изпълнителните директори от другите сектори получават $196 050 на национално ниво.

Мениджърите на търговски обекти

Управлението на магазин за марихуана, без значение дали медицински или развлекателен, изисква много добро познаване на местните закони. Един мениджър на такъв обект взима средно $68 333, което е с 11 000 долара повече от управител на хранителен магазин. Мериленд и Масачузетс са щатите с най-високо заплащане в канабис индустрията.

Специалисти, които приготвят хранителни продукти с марихуана

Те са първите служители в бизнеса, които изглеждат ощетени в сравнение с останалите еквивалентни позиции. Един готвач, който приготвя ястия със съдържание на канабис получава $46 640, което с 3000 долара по-малко от шефовете или главните готвачи в хранителната индустрия.

Може ли да се отглежда легално канабис в България?

Може ли да се отглежда легално канабис в България?

Говорят експертите

Консултантите

Служителят в магазин помага на клиентите да открият правилния продукт, отговаря на въпроси и дава препоръки. Консултантите получават средно $32 240 - с 5980 долара повече от барман и с 4780 долара повече от търговец на дребно. Най-високото възнаграждение за тази позиция се дава в щатите Калифорния, Колорадо, Илинойс, Мериленд и Масачузетс.

Охранителите

Хората, които се грижат за сигурността в канабис индустрията получават средно около 34 320 долара.

Работниците, които се грижат за растенията

Подрязването е много важна стъпка при отглеждането на марихуана. Това не е лесна работа, но не изисква и специални умения. Човекът, който подрязва растенията взима $29 000. Най-високоплатените места за тази позиция са в Колорадо, Калифорния и Вашингтон.