Заплащането на наемните работници в сектора на земеделските стопанства във Великобритания запазва стабилната си тенденция към повишение от началото на годината. Средният седмичен доход, регистриран през септември е достигнала 408 фунта стерлинга.

Такива данни изнася британският Съвет за развитие на селското стопанство и градинарството (AHDB), пише електронното издание FarmingUK.

Ръстът обаче е основно следствие от повишаването на минималната работна заплата и жизнения минимум, влезли в сила през тази година, отбелязват от AHDB.

През първите 9 месеца на 2019 г. заплащането в селското стопанство във Великобритания се е повишило с 3% спрямо същия период на миналата година. За същия период обаче в строителството например този ръст е достигнал 5%.

Разликата между средните седмични доходи в селскостопанския и строителния отрасли се е увеличила до 259 паунда през септември 2019 година. Заплащането на наемните работници в строителството на Острова е значително по-високо от това в аграрния сектор - 667 британски лири на седмица.

Колко плащат на селскостопанските работници в САЩ?

Колко плащат на селскостопанските работници в САЩ?

Почасовото заплащане е достигнало $15, годишен ръст от 4%

Безработицата във Великобритания в момента е едва 3,8%, което означава, че селското стопанство трябва да стане по-конкурентоспособно, за да е в състояние да привлича висококвалифицирана работна ръка, изтъкват от Съвета.

От организацията добавят, че съчетанието от застаряваща работна сила, недостиг на сезонни работници и високото ниво на заетост в страната са сред факторите, които могат да доведат до проблеми с персонала за компаниите от сектора.

Средната възраст на работещите в британското селско стопанство продължава да изключително висока, като през 2017 г. едва 3% от тях са били под 35 години, сочат данни на Министерството на околната среда, храните и развитието на селските райони на страната.

Заплатите в Германия през 2019-а: Колко получават работниците?

Заплатите в Германия през 2019-а: Колко получават работниците?

Заплатите в страната варират по сектори и градове