Недостигът на хора с добре завършен набор от умения, включително технически, представлява все по-сериозна заплаха за бъдещето на финансовите услуги в Европа. Това установи нов доклад на организацията Financial Services.

Все по-малко персонал е добре обучен и разполага с адекватни умения, свързани с анализ на данни, с машинното обучение и дигитална трансформация.

Настоящата и бъдещата работна сила на Стария континент трябва да бъде много добре подготвена за това да работи в областта на устойчивите финанси, сочи анализът. Това е така, защото има нарастваща пропаст между уменията, които са необходими за подпомагане на растежа в тази област и това, с което разполагат повечето компании в момента.

Пазарът на труда у нас отдавна е прегрял. Навсякъде има дефицит на кадри

Пазарът на труда у нас отдавна е прегрял. Навсякъде има дефицит на кадри

Гости на Money.bg са експертите от сектора Надя Василева и Николай Николов

Секторът на финансовите услуги в Европа се бори с този на САЩ за лидерското място в близко бъдеще, но към определено трябва да се заложи на обучнието на европейците.

Банкирането, застраховането, управлението на активи, финансовите технологии и пазарите на ценни книжа допринасят за стабилна и диверсифицирана екосистема на финансовите услуги. Устойчивото финансиране се разглежда от анкетираните в проучването като най-голямата възможност за сектора, след това се нареждат финтех технологиите.