Microsoft Corp. започва да връща служителите си в офисите от края на този месец — превръщайки се в поредната компания, която залага, че бизнесът ще се завърне към нормалното със спада на броя новозаразени с omicron, пише The Wall Street Journal.

От 28 февруари Microsoft ще даде на служителите си 30-дневен период, в който да преминат към хибриден режим на работа. Гигантът няма да изисква всички служители да се завърнат в офисите, а решението кой отново ще работи от бюрото си ще се взема поотделно за всеки екип, посочва Крис Капосела, главен маркетинг директор.

Той казва още, че компанията е готова на тази стъпка заради високия брой ваксинирани срещу Covid-19 в региона, както и заради намаляващия брой хоспитализации и смъртни случаи в щата Вашингтон. Microsoft искаше да върне служителите още през октомври, но се отказа заради доминиращия тогава delta вариант.

Други компании също правят подобни стъпки. Walmart съобщи на корпоративните си служители, че ги очаква "през по-голямата част от времето" в офисите от 28 февруари. В понеделник Expedia също наложи хибриден режим на работа, в който служителите ще трябва да бъдат в офисите поне през половината дни, от 4 април.

Meta Platforms (Facebook) отваря кампусите си в края на март.Един от най-големите проблеми пред корпорациите ще бъде нежеланието на служителите отново да пътуват до офиса вместо да работят от вкъщи. Много от тях изразиха недоволство, а някои дори заплашват с напускане.

В по-големите американски градове засега офисите остават празни. В началото на февруари офисите в 10 големи града са заети на 33 процента, според Kastle Systems.