За мнозина допълнителната работа на непълно работно време може да бъде не само начин да печелят допълнителни пари. Тя дава възможност да пробват уменията си в нова сфера, да формират нови познанства, това би могло и да е начин да помогнеш на нуждаещи се, като същевременно получиш и допълнителен доход.

Експерти по човешки ресурси са направили подбор на няколко топ идеи за странична работа, които дейности не изискват професионален опит или квалификация, а същевременно са сравнително лесни за усвояване и прилагане.

Детегледачки и придружители на възрастни хора

Често по-възрастните хора търсят не само медицинска сестра с медицинско образование, но и придружител, който да им помага при пазаруването на продукти в магазина, да им прави компания по време на разходка, или просто да поддържа разговор през деня. За студенти и хора в активна възраст може да е подходяща и работа като бавачка в свободното време. Родителите на малки деца нерядко търсят бавачка за няколко часа през деня, вечер или през почивните дни, която да гледа детето в тяхно отсъствие.

Работа по почистване на апартаменти

Практиката сочи, че услугите за почистване на апартаменти са много търсени в навечерието на празници. Също така има забележимо сезонно търсене на тези услуги в края на пролетта и лятото, когато много хора традиционно решават да извършват общо почистване и на първо място се търсят услугите за почистване на прозорци и остъклени балкони. Този вид работа не изисква специални умения и знания, достатъчно е да имате собствен "комплект за чистота" и да бъдете внимателни и точни по време на почистването.

Градинари

Пролетта дойде, на път е и началото на летният сезон. Много хора се опитват да засаждат плодове и зеленчуци на поземлените участъци край летните си вили през пролетта, но не всеки има време или иска да се потопи напълно в процеса. Така че не малко хора са готови да прехвърлят част от задачите на наемни работници-градинари.

Такива помощници без специални знания и умения в отглеждането на растения могат да помогнат в засаждане, прекопаване, плевене на зеленчуците, или пък косене на моравата пред вилата. Някои помощници в градинарството са запознати и с начина на подрязване на овошки - ако сте от тях, това е подходящ начин за допълнителен доход през почивните дни, с работа от няколко часа.

Сглобяване и монтаж на мебели

Сглобяване и монтаж на мебели е една от най-търсените услуги в категорията "майстор за един час". По-често се търсят техници за сглобяване само на една мебел.

Ако нямате достатъчно опит, а ви "сърбят ръцете" за такава работа в свободното време, започнете с прости задачи: например заемете се със сглобяването на типичен шкаф или кухненска маса. Основното в случая е, предварително да се снабдите с необходимите инструменти.

Грижи за домашни любимци

Разходката на кучета или гледането на домашни любимци за определено време е чудесна възможност да спечелите допълнителни пари за "прости" грижи за домашни любимци.

По-често изпълнители за такава дейност се търсят, когато стопаните не могат да разхождат любимците си поради заетост, или отиват извън града за няколко дни, но нямат възможност или желание да вземат домашния любимец (куче, котка и др.) със себе си.

Стига обстоятелствата да го позволяват, избирайте допълнителната работа да се намира близо до дома ви, за да не губите излишно време за придвижване - все пак е необходима и почивка.

Пламен Донев, ИДЕС: Не може да се намалява заплатата на служителите и това да се компенсира с предоставени ваучери

Пламен Донев, ИДЕС: Не може да се намалява заплатата на служителите и това да се компенсира с предоставени ваучери

Пламен Донев, дипломиран експерт - счетоводител и старши мениджър в „Делойт България“, пред Money.bg