Едва ли някой се съмнява, че главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск е загрижен за климатичните промени. С продължение на години той изграждаше автомобилна компания, която предлага алтернатива на бензиновите и дизеловите превозни средства. Освен това той е голям привърженик на технологиите на батерии и председател на голяма компания за соларна енергия.

Сега той се качи на сцената в Сорбоната, говорейки успоредно с конференцията за климата, която се провежда в Париж, за да призове за данъци върху въглеродните емисии, предаде Quartz.

„Неизбежно е, че ще излезем от епохата на изкопаемите горива, защото в някакъв момент ще свършат ресурсите за копаене или горене. Въпросът е кога ще излезем от тази ера, а не дали. Целта е да я напуснем възможно по-бързо”, заяви Мъск.

Данък върху въглеродния диоксид може да бъде наложен под няколко форми, включително схема за ограничаване и търговия с емисии – като тези, които съществуват в ЕС и Калифорния. Друг вариант е направо плащане за емисиите, каквото въведе Австралия и след това отмени.

Илон Мъск описа, че изборът е да се действа сега или да се изчака, като второто ще доведе до „повече изместване и унищожение, отколкото всички войни, взети заедно”.

„Затова го наричам най-тъпия експеримент в историята. Защо бихте го направили”, попита той.

В един здравословен пазар негативното въздействие върху обществото би се таксувало, което би намалило печалбата от дадена дейност, обясни предприемачът. В нездравословен пазар обаче, като този за отделянето на въглероден диоксид, вредата става „необложена негативна външност”. Печалбата се покачва, без проверка за вредна дейност.

Илон Мъск нарече практиката „скрита субсидия”, като дори ѝ постави цена: 5,3 трилиона долара на година.

Изобретателят предложи подобен данък да бъде „неутрален приход”, балансиран от по-ниските данъци другаде, като данък върху продажбите или ДДС, така че само тези, които използват високи нива на въглероден диоксид, плащат висок данък.

Не за първи път Мъск призовава за облагането на вредните емисии, но моментът – успоредно с конференция, на която се обсъждат международни планове за справяне с климатичните промени – дава на апела по-висок профил, отколкото Мъск можеше да създаде сам.