След като чува как съоснователят на Microsoft - Бил Гейтс изнася лекция за интернет преди три години, Ерик Ян решава, че иска да стане част от Силициевата долина.

Тогава обаче роденият в Китай предприемач удря на камък. Правителството на САЩ отказва да му даде виза за всички 8 пъти, в които той кандидатства за нея, пише Bloomberg.

След две години на непрестанни опити и твърди откази, 49-годишният Ян успява да стигне в Щатите. И сега е мажоритарен акционер и главен изпълнителен директор на компанията за видеоконферентни услуги - Zoom Video Communications, която стигна до 751 милиона долара на първото си публично предлагане тази седмица.

Тогава Ян и семейството му продават дял от компанията на стойност 57 милиона долара, като цената за акция е 36 долара. Акциите на компанията затвориха на цена от 62 долара през първия ден в Ню Йорк, като делът на Ян и семейството му се равнява на 3,2 милиарда. Нетната печалба на Zoom е 7,6 милиона долара, а годишните приходи 331 милиона долара за фискалната година, която приключи през януари.

Очаква се световният пазар на видеоконференциите да се разраства с почти 8 процента на година до 2026 година. Това се дължи на тенденцията все повече хора да работят от домовете си.

Преди да стартира Zoom през 2011 година, Ян е работил в компанията WebEx Communications, чийто предмет на дейност са също видеоконференциите. После Ян продължава да работи във фирмата за IT услуги Cisco Systems след като тя придобива първата WebEx за 3,2 милиарда долара през 2007 година.

До идеята за Zoom младият предприемач, стига след като много пъти му се е налагало да пътува 10 часа, за да се види с приятелката си.

"Тогава си казах, само ако имаше интелигентна технология и можех да я видя просто с натискане на копчето", споделя Ян.

Ян се присъединява към отбора на ръководителите - Сергей Брин на Alphabet, Джейсън Хуанг на Nvidia и Илън Мъск на Tesla. Всички те са имигранти, които стават милиардери, след като съдействат за основаването и развитието на големи технологични компании в Силициевата долина.

САЩ се оказва и любимата страна на повече от 75 процента от богатите китайци, които искат да емигрират според изследователския институт Hurun Research.