Регулаторите в Съединените американски щати са започнали да разпитват Tesla Inc. дали главният изпълнителен директор Илън Мъск е казал истината, когато съобщи, че има осигурено финансиране, чрез което компанията да бъде изкупена и свалена от борсата, пише The Wall Street Journal, цитирайки свои източници.

Проверката на Комисията по ценните книжа и борсите може да се превърне в официално разследване, ако регулаторът не получи достатъчно доказателства, че изказването на Мъск не е било подвеждащо или грешно. Към сряда все още не бе ясно дали такова официално разследване е започнато.

Според законодателството в САЩ компаниите и директорите не могат да дават на акционерите подвеждаща информация относно значими корпоративни събития. Мъск ще се окаже с голям проблем, ако регулаторите решат, че той е направил изявлението, за да манипулира цената на акциите.

"Той твърди, че има конкретен източник на финансирането и това по-добре да е вярно. Той твърди и че има конкретна сума на разположение за това. Това трябва да е вярно. В противен случай, дори и да не става въпрос за манипулация, ще бъде окачествено като измама", заяви бившият председател на Комисията Харви Пит пред CNBC.

Tesla все още не е съобщила откъде ще получи над $71 милиарда, за да свали компанията от борсата. Банкерите от Уолстрийт също не знаят, което подсказва, че Мъск може да е осигурил финансиране от чужбина.

Мъск иска да свали Tesla от борсата

Мъск иска да свали Tesla от борсата

Под въпрос остава дали акционерите ще одобрят хода, както и откъде ще дойдат средствата

В сряда медиите в САЩ припомниха, че повишаването на цената на акциите - и задържането им на нива над $359,87 - може да облекчи доста компанията от финансова гледна точка. Ако ценните книжа се задържат на тези нива, когато дълговете на компанията стигнат падеж, облигационерите могат да решат да конвертират дълга в акции, вместо да си поискат парите кеш. А средствата не са малко - $920 милиона.

Томар Фарли, бивш президент на Нюйорксата фондова бора заяви, че би трябвало да е лесно за регулаторите да проверят някои от твърденията на Мъск. "Ако финансирането е осигурено, трябва да има документи, които да го показват", смята той.

От изявление на седем от членовете на борда на Tesla стана ясно, че Мъск е съобщил пред тях за идеята по-рано.

Ако твърдението на Мъск се окаже вярно, вероятността от правни проблеми намалява драстично. Комисията вече е разглеждала подобен случай и взе решение, че социалните мрежи могат да бъдат използвани за съобщения до акционерите, но само ако те са били предупредени затова. А при Tesla именно това е случаят, като в официално съобщение от ноември 2013 до борсата компанията е подканила инвеститорите да "последват" Мъск в Twitter за допълнителна информация.

Пазарът обаче изглежда не вярва на ексцентричния милиардер и цената на акциите завърши вчерашната търговия със спад от 2,43 процента до $370,74.