Преди време престижното британско списание Harvard Business Review представи ежегодната си класация за най-успешните и добре представящи се главни изпълнителни директори за 2016 година.

Миналата година в списъка доминираха американските представители, но тази година европейските са водещи, като те се класират най-високо. Ето и кои шефове на компании от Стария континент се класират на първите места:

12. Ричард Кусинс, Compass - от 2006 година британецът ръководи една от най-големите фирми в хранително-вкусовата индустрия, чиито приходи за 2015 година наброяват 18 милиарда паунда.

11. Мартен Буиг, Bouygues - бащата на Буиг е основател на френския конгломерат, като той поема поста на главен изпълнителен директор от него през 1989 година. Корпорацията развива дейност в областта на строителството, недвижимите имоти и телекомуникациите.

10. Флорентино Перес Родригез, ACS - испанецът е изпълнителен директор на една от големите европейски строителни компании. Името му обаче много по-често се свързва с футболния отбор Реал Мадрид, на който е президент.

9. Карлос Брито, ABInBev - въпреки че по националност е бразилец, Брито днес ръководи най-големият производител на бира - белгийският гигант ABInBev. През миналата година компанията се сля с конкурента си SAB Miller.

8. Жак Ашенбруа, Valeo - той е един от малкото изпълнителни директори, наети веднага на поста, без да е бил преди това в компанията.

7. Беноа Потие, Air Liquid - от 1997 година Потие е ръководител на френския индустриален лидер, като преди това започва работа там като инженер.

6. Елмар Дегарт, Continental - той е шеф на германския производител на гуми от 2009 година, като преди това е работил за производителя на авточасти Schaeffler.

5. Бернард Арно, LVMH - франзуцинът е собственик и изпълнителен директор на една от най-известните компании за луксозни стоки, държаща брандовете Louis Vuitton, шампанското Moet и коняка Hennessy.

4. Херберт Хайнер, Adidas - преди приключването на изследването за класацията Хайнер напусна поста си на главен изпълнителен директор на спортния гигант. Той ръководи корпоразията 15 години.

3. Пабло Исла, Inditex - испанецът стои начело на най-големият производител в модната индустрия, който държи брандовете Zara, Massimo Dutti и Pull and Bear. Исла е на поста от 2005 година.

2. Мартин Сорел, WPP - той ръководи най-голямата британска ПР агенция. Сорел открива гигантът в индустрията през 1986 година. Той е сред най-богатите британци. 

1. Ларс Рабиен Соренсен, Novo Nordisk - подобно на 2015 и през 2016 година главният изпълнителен директор на датския фармацевтичен лидер се класира на първата позиция. Той е на поста си от 2000 година.