Пътуващите в чужбина граждани на четири азиатски държави отговарят за близо една пета от световните разходи за туризъм и пътувания през миналата година, посочва нов доклад на Mastercard. Проучването подчертава растящия апетите на региона за туризъм.

Посетителите от континентален Китай, Южна Корея, Япония и Тайван отговарят за 18,5 процента от разходите за пътувания в чужбина в най-големите 200 града през 2018 г. Десетилетие по-рано този дял бе 11 процента, се казва в проучването Global Destination Cities Index: Origins. То е част от по-голям доклад за световната индустрия, който ще бъде публикуван по-късно тази година.

САЩ продължава да отговаря за най-голям брой международни посетители през 2018 г. - 9,9 процента. През последното десетилетие обаче азиатско-тихоокеанския регион записва значителен ръст.

Континентален Китай (изключваме Хонконг и Макао) се покачва от седма позиция през 2009 г. до втора през миналата година, отговаряйки за 9% от международните посетители.

В същото време Южна Корея и Тайван успяват да влязат в топ 10 за първи път с 3,4% и 2,3% съответно. Япония с 3,1% пада две места за последните две години.Когато говорим за общи разходи по пътуванията, Китай застава на първа позиця с 9,6%, следвана от САЩ с 9,2 процента.

В световен мащаб индустрията допринася рекордните $8,8 трилиона и 319 милиона работни места през 2018 г., по данни на World Travel & Tourism Council.

Ето кои са и най-предпочитаните градове от туристите, които напускат страната си:

Позиция

Произход

Град 1

Град 2

Град 3

1

САЩ

Канкун, Мексико

Торонто, Канада

Лондон, Великобритания

2

Китай

Банкок, Тайланд

Сеул, Южна Корея

Токио, Япония

3

Германия

Палма де Майорка, Испания

Болцано, Италия

Унтерлент, Австрия

4

Велиокбритания

Палма де Майорка, Испания

Париж, Франция,

Дъблин, Ирландия

5

Франция

Лондон, Великобритания

Маракеш, Мароко

Барселона, Испания

6

Южна Корея

Осака, Япония

Хокаидо, Япония

Токио, Япония

7

Япония

Тайпе, Тайван

Сеул, Южна Корея

Банкок, Тайланд

8

Канада

Вашингтон, САЩ

Лас Вегас, САЩ

Ню Йорк, САЩ

9

Русия

Анталия, Турция

Патая, Тайланд

Пукет, Тайланд

10

Тайван

Токио, Япония

Хокаидо, Япония

Окинава, Япония