Бизнес провалите понякога са тихи, изпълнителните директори на тези компании си отиват безславно и както често казваме всяко чудо е за три дни. Тук обаче няма да разглеждаме такива случаи. Нека си припомним едни от най-грандиозните провали в бизнес света през годината. 

Когато става въпрос за провали на бизнеси, няма как да не започнем с може би най-очевидния: FTX. Класацията е подготвена от Inc.com.

FTX

Това беше най-голямата бизнес катастрофа за 2023 г. Любим на крипто индустрията, на стойност 32 милиарда долара, се оказа канал за измами. Компанията фалира за броени дни. Чангпенг Жао, който е основател на Binance ликвидира собствените си притежания от криптовалутата на FTX, известна като FTT токени. Когато стойността на FTT се срина, FTX също се срина, повличайки множество други бизнеси със себе си. Основателят на FTX Сам Банкман-Фрайд сега очаква присъда, след като беше признат за виновен в седем обвинения в измама и заговор.

Silicon Valley Bank

Silicon Valley Bank се разпадна след голям хаос през март. Клиенти изтеглиха 42 милиарда долара депозити в рамките на 48 часа. Дългогодишен "приют" за рискови капиталисти и стартиращи фирми, SVB падна на колене пред по-високите лихвени проценти и неспособността си да управлява риска в своя облигационен портфейл.

Пазарът на рисков капитал се срина тази година, а стартиращите компании започнаха да източват средства от SVB, за да финансират своите операции. Когато банката обяви на инвеститорите, че трябва да събере 2,25 милиарда долара, за да отговори на проблемите си с ликвидността, се изплашиха.

Правителствената Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) взе контрола, довеждайки 40-годишното управление на SVB до катастрофален край. За щастие правителствената агенция възстанови сумите на всички клиенти. First Republic и Signature Bank също се сринаха по време на кризата.

Ценовото фиаско на AMC

AMC се опита да направи ходенето на кино подобно на избора на място в авиокомпания при пътуване. Това беше смел план, но явно от компанията са пропуснали факта, че много хора не харесват авиокомпаниите.

Планът на компанията Sightline беше да начислява различни цени за различни места в киносалоните въз основа на близостта им до екрана и други фактори, което сериозно подразни клиентите. Пилотна програма в избрани градове показа колко жалка е идеята и AMC отмени Sightline през юли.

Катастрофа на автопилот

Годината не беше добра за самоуправляващите се таксита, които обикаляха Сан Франциско. Компанията Cruise, собственост на General Motors, тества автономни превозни средства в града от години. През 2022 г. Cruise спечели регулаторно одобрение за прилагане на ограничена таксиметрова услуга без шофьор в града, но през октомври превозно средство попадна в инцидент и влачи пешеходец метри наред. За съжаление това не е първият инцидент с автономни автомобили в Сан Франциско: градската пожарна служба се оплака, че нейните автомобили без водачи редовно пречат на маршрутите на превозните средства за спешна помощ. Услугата беше спряна за неопределено време през октомври и главният изпълнителен директор на Cruise Кайл Фогт подаде оставка от компанията след месец.

Проблемът с мъртвите маймуни на Илон Мъск

Като оставим настрана хаотичното управление на X (или Twitter) и обвиненията, че технологията самоуправляващи се автомобили, разработена от Tesla, може изобщо да не е революционна, може да кажем, че Илон Мъск изпраща много лоша година.

Трябва да добавим и убити маймуни към списъка с провалите му. 12 маймуни са починали, докато са били подложени на тестове с мозъчни импланти от стартъпът на Мъск Neuralink, който се опитва да разработи компютъризирани мозъчни импланти за хора. Част от вината на компанията е и твърдение на X, че смъртта на маймуните няма нищо общо с мозъчните импланти.

Споделянето на подвеждащи изявления в социалните медии може да се превърне в измама, както доказа предишна история на Мъск: през 2019 г. магнатът каза, че ще направи Tesla частна за удивителната цена от 420 долара за акция, когато акциите се търгуваха на около 336 долара. Той беше обвинен от SEC в измама с ценни книжа за туита - шега, което му загуби поста на изпълнителен председател на Tesla и в крайна сметка му струва 40 милиона долара.