За кулинарните ентусиасти посещението на ресторанти, отличени с престижните звезди на Мишлен, често е основна част от техните пътувания.

MICHELIN Guide, създаден от френския производител на гуми Michelin, първоначално е замислен да упътва на шофьорите да откриват места за настаняване, хранене и услуги по време на път. С времето се превръща в най-престижната система за оценяване в кулинарния свят.

Инспекторите на Michelin оценяват ресторантите анонимно, като присъждат една, две или три звезди на тези с най-високо качество. Трите звезди са върховото отличие, определящо ресторант с "изключителна кухня, която си заслужава специално пътуване", пише Visual Capitalist.

Представената карта показва топ 10 на държавите с най-голям брой ресторанти с три звезди Michelin. Данните са от MICHELIN Guide и са актуални към юли 2024 г.

Франция - шампионът на тризвездните ресторанти

Родината на Michelin - Франция е лидер в класацията с 30 от общо 145 тризвездни ресторанта по света. Освен това страната е дом на общо 660 ресторанта със звезда Мишлен, най-големият брой в световен мащаб.

Френското кулинарно надмощие се дължи на вековната традиция на висшата кухня ("haute cuisine"), която съчетава качествени съставки, внимателна техника и артистично поднасяне.

Снимка 693063

Източник: iStock

Европа и Япония - други два световни кулинарни центъра

Европа има най-високата концентрация на ресторанти с три звезди Мишлен. Испания и Италия заемат съответно трето и четвърто място в класацията.

Испанският баски регион, особено градовете Сан Себастиан и Билбао, е известен с впечатляваща концентрация на отличени ресторанти.

Държава/Регион Брой ресторанти с три звезди Мишлен
Франция 30
Япония 20
Испания 15
Италия 13
САЩ 13
Германия 10
Хонконг и Макао 9
Обединено кралство 9
Континентален Китай 5
Швейцария 4

На второ място в света е Япония, където културата на kaiseki - многостепенно сезонно меню - впечатлява с изящество, внимание към детайлите и гостоприемство, известно като omotenashi.

Токио държи рекорда за най-много ресторанти със звезди Мишлен (194), а Киото е с най-висока концентрация на такива ресторанти на глава от населението.