През миналата седмица китайската комунистическа партия излезе с предложение за премахването на конституционалното ограничение за два мандата на президента на страната. Според него държавният глава и неговият заместник ще могат да са на власт без ограничение.

Това означава, че настоящият президент Си Цинпин може да остане на власт след 2022 година и дори до края на живота си. Ограничението в страната беше въведено след ерата на Мао Дзедун, който е начело на страната в продължение на десетилетия до смъртта си - от 1943 до 1967 година.

И все пак Мао далеч не сред държавните лидери, изкарали най-дълго време начело на страната си. В това отношение от тези, дошли на власт от началото на XX век, първенец е Фидел Кастро, който ръководи Куба повече от 50 години.

Той става министър-председател на страната през 1959 година след Кубинската революция, свалила от власт Фулхенсио Батиста. От 1976 година Кастро става президент на островната държава. Също така между 1961 и 2011 година той е първи секретар на Кубинската комунистическа партия.

Кастро напуска всички държавни длъжности през 2008 година и на негово място застава брат му Раул Кастро. Три години по-късно се отказва и от позицията си на първи секретар на управляващата партия.

Втори след него е дядото на настоящият ръководител на Северна Корея Ким Чен Ун - Ким Ир Сен. Той управлява страната от 1948 година до смъртта си през 1994 година. Ким Ир Сен е познат като Великият водач и се посочва в конституцията като "вечен президент".

На трето място Чан Кайшъ, който е начело на Тайван малко над 47 години - между 1926 и 1975 година. След него е премиер-министърът на Монголия Юмжагийн Цеденбал бил начело между 1940 и 1984 година.

Над 40 години на власт са били още Пол Бия в Камерун, Омар Бонго в Габон, Муамар Кадафи в Либия и Енвер Ходжа в Албания. Малко под 4 десетилетия ръководители са били Мохамед Абделазиз в непризнатата Сахарска арабска демократична република и Франсиско Франко в Испания.

Infographic: Longest Serving National Leaders | Statista You will find more infographics at Statista