Прага е по-добро място за правене на бизнес от финансовия хъб Франкфурт, както и от Единбург и Сеул. В цяла Централна и Източна Европа обаче друга дестинация предлага най-подходящите условия за предприемачите. Това е Талин, който се оказва "по-гостоприемен" за бизнесмените от градове като Сиатъл, Чикаго, Осло и Сан Франциско.

Това показва последното проучване на платформата за предлагане на услуги по преместване за бизнеса Movinga - Cities of Opportunity 2019. В него се разглеждат най-добрите дестинации за предприемачите по света на база условията за стартиране на бизнес в три основни направления - ресторантьорство, технологии и експортно ориентирани бизнеси.

Що се отнася до Югоизточна Европа, лидер в тази посока е Атина, която се класира на 23-то място от общо 75 и застава точно преди Бостън, Торонто и Рейкявик.

Талин е на 29-та позиция и се намира непосредствено след Тел Авив и преди Сиатъл. При дестинациите в Централна и Източна Европа Прага се представя доста добре. Чешката столица се класира на 47-ма позиция като това я поставя непосредствено преди Тулуза, Франкфурт, Единбург, Кейптаун и Сеул.

Будапеща е 53-та най-добра дестинация за предприемачи през 2019 година, която изпреварва Рим и Лион, както и Варшава и Хонконг. Освен Атина градове в други две съседки на България също намират място в списъка. Истанбул влиза на последното място в челната десетка точно пред Дубай, Хелзинки и Копенхаген. От друга страна Букурещ застава на 69-та позиция, изпреварвайки Бирмингам, Москва, Хошимин и Цюрих.

Лидер в класацията за 2019 година е Лондон, който е второто най-добро място за бизнес в технологичната сфера след Сан Франциско. Непосредствено след английската столица се нареждат Барселона, Ню Йорк, Сингапур и Амстердам.