Всяка година от The Economist представят своя доклад за разходите на живот в различните държави в света Worldwide Cost of Living 2018.

В него населените места са класирани според цените на 160 продукти и услуги, предлагащи се в тях, включително храни, напитки, облекло, наеми, транспорт, комунални услуги и други.

За поредна година Сингапур отново се класира като най-скъпото място за живот, а след него се наредиха два европейски града - Париж и Цюрих. Сред първенците се оказаха още Хонконг, Осло, Женева, Сеул и Копенхаген.

Често обаче се обръща внимание на най-скъпите градове за живот и много по-рядко някой поглежда към най-евтините, които попадат в класацията. А тази година сред тях е една столица, която се намира на 70 километра от България.

Става въпрос за Букурещ, който е деветият най-изгоден град за живеене от всички, изследвани в доклада. Той се нарежда точно преди индийския мегаполис Ню Делхи. Румънската столица е единственият град от Европа, който влиза в топ 10 на най-евтините места за живот.

На първо място е Дамаск, следван от Каракас и Алмати. Следват Лагос, Бангалор, Карачи, Алжир и Ченай.