Всеки иска да открие тайната на дълголетието и да отпие от извора на младостта. А според някои мечтатели подобно място наистина може да се крие в някое кътче на планетата.

Все пак никой не знае неговото местонахождение, но определено има страни по света, където хората живеят значително по-дълго от средната възраст.

В момента тя е около 71 години, а на тези места всеки има своя малък таен източник на жизненост. Държавите, в които хората живеят най-дълго, представя BBC.

Данните се основават на последния Доклад за световното щастие, а медията обобщава мненията на жители от страните в класацията, които разкриват тайната на дълголетието.

Япония

Японците живеят средно по 83 години. Окинава, често наричана "Земя на безсмъртие", е глобален център за изследване на дълголетието, тъй като на тези острови живеят 400 столетници.

Част от тайната е местният хранителен режим. Хората се хранят с много тофу и сладки картофи, като включват в диетата си и риба.

Активните социални кръгове сред по-възрастните жители и силната общност също допринасят за по-ниски нива на стрес и силно чувство за принадлежност.

Испания

Испанците живеят средно по 82.8 години. А храната тук определено има значение. Жителите на европейската страна се наслаждават на богато меню, гарнирано със здравословен зехтин, зеленчуци и хубаво вино.

Диетата отдавна допринася за дълголетието. Но и сиестата не остава по-назад, като също има благоприятен ефект върху средната продължителност на живота.

Сингапур

Достъпът до модерно медицинско оборудване и стабилната здравна система определено имат значение за продължителността на живота в Сингапур. Тук става дума за средно 83.1 години, а страната е известна с едни от най-ниските нива в света на майчина и детска смъртност. Фокусът пада върху превантивната грижа за здравето.

Швейцария

Мъжете в Швейцария живеят най-дълго от всички представители на силния пол по света със своите 81 години. Като една от най-богатите страни в Европа, достъпът до висококачествено здравеопазване, личната безопасност и чувството за благополучие допринасят за високата позиция в класацията.

Някои изследвания дори посочват високия процент консумация на сирене и млечни продукти в страната като водещ фактор.

Южна Корея

Южна Корея ще бъде първата страна, която е достигнала 90 години средна продължителност на живота според последните проучвания.

Страната може да се похвали със силна и растяща икономика, достъп до качествено здравеопазване и по-малко проблеми на гражданите с кръвното налягане, отколкото в западните държави.