САЩ остават лидер в света по "добив" на криптовалута, но несигурността в регулацията на криптовалутите там може да предизвика ново преразпределение на пазара. А Русия се изкачи на второ място в света по "добив" на криптовалути, пише "Комерсант" на основата на официални данни и мнения на експерти.

Впрочем, в Русия като цяло правната рамка за "копаещите" криптовалути все още не е разработена, подчертават експертите, пише в своя анализ по въпроса "Комерсант". Освен това, рисковете от санкции нарастват както по отношение на руските играчи, така и по отношение на техните контрагенти в чужбина.

Според резултатите за първото тримесечие (януари-март) на 2023 г., Руската федерация за първи път достигна второто място в света по отношение на мощностите, използвани за "копаене" - 1 GW, се казва в анализ на BitRiver.

САЩ продължават да са лидер с 3-4 GW капацитет за добив на криптовалути.

Възможно ли е биткойнът да стане глобално платежно средство?

Възможно ли е биткойнът да стане глобално платежно средство?

Какви са "предизвикателствата"

Топ 10 на страните, с най-голям капацитет и съответно добив на криптовалути в света включва още: страните от Персийския залив (700 MW), Канада (400 MW), Малайзия (300 MW), Аржентина (135 MW), Исландия (120 MW), Парагвай (100-125 MW), Казахстан (100 MW) и Ирландия (90 MW).

В предишни години Русия заемаше трето място в посочената "класация". По-специално, според Кеймбриджкия център за алтернативни финанси, в края на 2021 г. Русия изпреварва САЩ и Казахстан по отношение на капацитета за копаене на биткойни.

По-рано, през 2020 г., според Кеймбриджкия център, 65% от общия биткойн хешрейт е бил в Китай, а в САЩ и Русия този показател е бил съответно 7,2% и 6,9%. Според експертите на BitRiver, повишението при Русия е свързано с ограничаването на "минните дейности" при криптовалутите в Казахстан миналата година, а по-рано и в Китай, поради недостиг на електроенергия.

Снимка 327661

Източник: iStock

Развитието на американския пазар на криптовалути, обяснява генералният директор на BitRiver Игор Рунец, се забавя заради нарастващите цени на електроенергията, намалената рентабилност на "копаенето" и премахването на данъчните стимули."Освен това, по-голямата част от оборудването е закупено от американски крипто "миньори" на кредит, така че много от компаниите със свръхзадлъжнялост сега са в процес на фалит или вече са фалирали", обяснява Рунец.

Въпреки това, тъй като САЩ остават лидер по отношение на общия хешрейт (скоростта на хеширане на биткойн мрежата е количеството процесорна мощност, необходима за поддържането й в безопасност), цялото внимание на участниците на пазара е насочено към действията на американските регулатори, казва Роман Некрасов, съосновател на фондация ENCRY.

По-специално, те могат да провокират ново преразпределение на пазара за добив на криптовалути, както се случи през 2021 г., поради твърдите действия на Китай за ограничаване на добива на криптовалути.

В САЩ статутът на криптовалутите все още не е определен и проблемът с отрицателното въздействие на PoW "копаенето" (консумиращият най-много енергия процес, използван главно при копаене на биткойни) върху околната среда не е решен.

Освен това, в момента има "затопляне" от страна на регулаторите на азиатските страни към крипто индустрията, казва още Некрасов.

Защо Бъфет не инвестира в биткойни

Защо Бъфет не инвестира в биткойни

Как разсъждава легендарният инвеститор по въпроса - къде да се инвестира