Ръстът на цените в световен мащаб вдига разходите за живот разходите за живот с най-бързия темп от пет години насам. Проблемите във веригите за доставки, променящото се потребителско търсене също допринасят за нарастването на цените на услуги и стоки. Най-сериозното увеличение е при разходите за транспорт, като цената на бензина се повишава значително. Цените на имотите също се повишават, особено в градове и в близост до тях. Това са основните изводи от доклада Worldwide Cost of Living 2021, изготвен от e Economist Intelligence Unit (EIU). В доклада се проследяват разходите за живот в страните по света. Класацията на WCOL обхваща повече от 200 стоки и услуги в 173 големи града

За първи път класацията се оглавява от Тел Авив. Тази година той е посочен като най-скъпия град за живот в света. Израелският град се изкачи от пето място миналата година, като успя да измести Париж надолу в класацията за най-скъпи градове. Най-много са се покачили цените на хранителните стоки, транспорта и жилищните имоти в града.

На върха на класацията продължават да доминират европейските и развитите азиатски градове. Градовете, които са по-ниско в класацията, са предимно в Близкия изток, Африка и не толкова богатите части на Азия.

Второто място си поделят Париж и Сингапур. В топ десет са още Цюрих (4-то място), Хонконг (5-то), Ню Йорк (6), Женева (7), Копенхаген (8), Лос Анджелис (9), Осака (10).

Цените на стоките и услугите, разглеждани в доклада, са се повишили средно с 3,5% на годишна база в местна валута. За сравнение увеличението миналата година беше едва 1,9%. Повишаването на цените на петрола донесе над 20% в цените на горивата, изчислява EIU.

В индекса се разглеждат и градовете с най-скъпо гориво. Тук лидер е Хонконг с цена от 2,50 долара за литър, следван от Амстердам с 2,18 долара за литър. В топ десет са още Атина и Рим (1,98 долара за литър и за двата града), Хамбург (1,99 долара за литър), Стокхолм и Хелзинки също със сходни цени.

Като цяло най-големият спад в класацията е за Рим. Той падна с 16 места от миналогодишната класация, до 48-о място сега. Банкок и Лима са другите два града с най-голямо движение надолу в класацията.

За сметка на това Техеран се изкачи с цели 50 места до 29-то, заради продължаващото предлагане ограничения, недостиг на стоки и нарастващите цени на вноса след повторното налагане на санкциите на САЩ.

Сирийският град Дамаск отново се нарежда като най-евтиният град в света. Освен него и Техеран, Каракас и Буенос Айрес отчетоха може би най-сериозните нива на инфлация през 2021 година.

В топ десет на най-евтините градове за живот са Триполи, Тунис, Ахмедабад и др.