91 компании не са плащали федерални данъци през 2018 г., сочи нов доклад. Изследването на Института за данъчно облагане и икономическа политика, разглежда първата година след приемането на данъчния закон на президента Доналд Тръмп. Той е подписан през декември 2017 г., пише CNBC.

Докладът обхваща 379 компании от списъка на Fortune, които са били печеливши през 2018 г. и установява, че 91 са плащали ефективна федерална данъчна ставка от 0% или по-малко. Те са от различни индустрии и в тях влизат такива като Amazon, Starbucks и Chevron.

Новият закон за данъците понижи законовата ставка на корпоративния данък до 21%, но според доклада компаниите са заплатили средна ставка от 11,3%. 57 са платили ефективни ставки над 21%.

Могат ли да бъдат спрени технологичните гиганти, които крият данъци?

Могат ли да бъдат спрени технологичните гиганти, които крият данъци?

ОИСР предлага да се въведат нови правила за данъчното им облагане

Според изследването, по-ниската средна ставка означава, че във федералното правителство са внесени около 74 млрд. долара по-малко корпоративни данъци, отколкото ако всички компании са платили законовата ставка.

Институтът подкрепя промените в данъчния кодекс, които биха увеличили корпоративните данъци, включително отмяната на промени, свързани с това как компаниите отчитат капиталовите разходи и създаването на алтернативен минимален данък за корпорациите. Той изчислява ефективната данъчна ставка, като сравнява сумата, платена в данъци с предсрочната печалба.

Тези "ефективни" ставки се изчисляват, като се използват публично достъпни данни от Комисията за ценни книжа и борси. Данъчните разходи, отразени в документите, не е задължително да съвпадат с тези в частните данъчни декларации и анализът не включва държавни и местни данъци.

Amazon е била обект на критики и преди заради ефективната си данъчна ставка, включително от някои изтъкнати кандидати за президенти, номинирани от демократите за изборите през 2020 г.

"Amazon плаща всички данъци, които сме длъжни да платим в САЩ и всяка страна, в която оперираме, включително внасянето на 2,6 милиарда долара корпоративен данък и отчитане на 3,4 милиарда долара данъчни разходи през последните три години", заявява говорител на компанията в изявление пред CNBC по-рано тази година.

Някои от останалите компании в списъка са: Whirlpool, Goodyear Tire & Rubber, Netflix, General Motors, PPL, DXC Technology, Salesforce.com, Visteon.

Китай трябва да намали данъците за бизнеса, за да се конкурира със САЩ

Китай трябва да намали данъците за бизнеса, за да се конкурира със САЩ

Експерти предлагат корпоративния данък да е намали до 20%, а ДДС - до 1%