Международните лидери в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) разработиха план за предотвратяване на практиката големи мултинационални компании като Apple, Facebook и Amazon да избягват данъци чрез прехвърляне на печалбите си между различни страни, пише The New York Times.

Това е стъпка към деескалирането на глобалната битка за това как да става данъчното облагане в дигиталната икономика, в която се намираме.

Рамковото предложение, публикувано в сряда от ОИСР, ще позволи на държавите да облагат с данъци големите мултинационални компании, дори и да не оперират физически в рамките на техните граници. Ако международните преговарящи постигнат съгласие по основните подробности, планът ще проправи път за нови данъци не само върху технологичните компании, но и върху автомобилните производители и всякакви други големи мултинационални фирми, които оперират онлайн.

Google ще плати на Франция глоба от 1 милиард евро

Google ще плати на Франция глоба от 1 милиард евро

В рамките на съдебно споразумение за укриване на данъци

Политическите и корпоративните лидери се сблъскваха през последните години за това как и къде да се облагат компаниите, които оперират извън националните границите, особено тези, които продават стоки и услуги онлайн.

Традиционно компаниите плащат данъци в страните, където имат икономическа дейност. Но в дигиталната икономика фирмите могат да "местят" източника на печалбите си, като патенти и друга интелектуална собственост, в страни, където данъчните ставки са изключително ниски. Това им позволява да плащат по-малко данъци от компаниите, които оперират само в една държава.

Много от страните, особено тези в Европа, предприеха мерки за ограничаването на тази практика, като одобриха прилагането на нови данъци върху големи мултинационални компании, които продават на различни потребители, но плащат малко или никакъв данък на държавите им. Франция например одобри нов цифров данък тази година, който ще засегне големите американски технологични компании като Google. От друга страна, администрацията на Тръмп отговори със заплашителни тарифи за вносните френски стоки, като виното, преди страните да прекратят плановете си с надеждата да се постигне споразумение чрез ОИСР.

Публикуваният рамков план на организацията е от 18 страници и се смята, че той ще бъде основа на международно споразумение за цифровите данъчни облагания още през следващата година. Ще има съществени изменения в това как и къде се облагат дружествата, които оперират отвъд националните граници, но детайлите относно това колко ще бъдат ставките не са решени още.

Планът предлага нови правила за това къде компаниите трябва да плащат данъци - до голяма степен въз основа на мястото, където се извършват продажбите им - и върху това кои печалби подлежат на облагане.

Apple: Връщането данъци от 13 млрд. евро на Ирландия е в „противоречие с реалността и със здравия разум“

Apple: Връщането данъци от 13 млрд. евро на Ирландия е в „противоречие с реалността и със здравия разум“

Ирландия също обжалва решението на Европейската комисия, тъй като с този ход привлекателността на страната за международните инвеститори може да се понижи

"В дигиталната ера, в която живеем, разпределението на данъчните задължения вече не може да бъде ограничено единствено до физическо присъствие", се казва в предложението. "Действащите закони в момента от 20-те години на миналия век вече не са достатъчни, за да осигурят справедливо разпределение на облаганията във все по-глобализирания свят."

Новите правила ще се прилагат само за мултинационалните компании с годишни приходи от около 825 милиона долара или повече. Той изключва производствените снабдители и компаниите за добив на ресурси като петролните такива.

Изглежда, че договорът ще е от полза за големите страни, които консумират много като Китай, САЩ и голяма част от Западна Европа, и загуба за така наречените данъчни убежища, като Ирландия. Напредъкът в процеса на преговорите е победа за големите мултинационални компании, въпреки че окончателната сделка вероятно ще ги постави в положение да плащат повече данъци, защото иначе ще има различни такси за всяка държава, които могат да се окажат трудни за спазване.

"Amazon приветства публикуването на тези предложения от ОИСР и смята, че са важна стъпка напред", казва говорител на компанията. "Постигането на широко международно споразумение за промените в основните международни данъчни принципи е от решаващо значение за ограничаване на риска от двойно данъчно облагане и изкривяващи едностранни мерки. Важно е за осигуряването на среда, която насърчава растежа в глобалната търговия, което е от значение и за милионите клиенти и продавачи, които Amazon подкрепя по целия свят."

Документът предстои да бъде обсъждан от финансовите министри на големите страни, на които им предстои среща във Вашингтон следващата седмица.