Технологичният гигант Google ще плати 1 милиард евро на Франция по дело, свързано с фискални измами, пише Reuters.

Делото започна преди 4 години. Неговият изход може да се окаже прецедент за други големи технологични компании, които функционират в страната.

В същината на съдебния спор седи съмнение за данъчна измама - френските власти разследват дали Google умишлено не е пропуснал да декларира всички приходи от дейността си във Франция.

Технологичният гигант по принцип плаща малки данъци в повечето европейски страни, защото отчита почти всичките си продажби в Ирландия, където е европейското седалище на компанията. Това е възможно заради пропуски в международното данъчно право, посочват от агенцията.

Със сегашното споразумение може да се разрешат "веднъж завинаги" всички минали спорове, тълкува Антон Леви, който е един от адвокатите на Google.

Франция чака €500 милиона от новия данък срещу Facebook и Google още тази година

Франция чака €500 милиона от новия данък срещу Facebook и Google още тази година

Париж ще води преговори за въвеждането му сред страните от ОИСР

Споразумението предвижда глоба в размер на 500 милиона евро. Други 465 милиона евро Google ще плати на Франция като данъци. И все пак сумата е значително по-малка от претенцията на правителството на Франция, което искаше поне 1,6 милиарда евро. Министерството на финансите на страната също така беше твърдо против сключването на споразумение около спора.

По думите на ресорния министър Джералд Дарманин сделката може да послужи в съдебната практика като правен прецедент, който да бъде в основата на спорове и с други компании, независимо дали те са големи или малки.

От технологичния гигант съобщиха междувременно, че трябва да се търси координирана реформа на данъчната система на международно ниво. По този начин ще може да се осигури по-ясна рамка за компаниите в света.

Франция съди Google и Apple за "злонамерени" практики

Франция съди Google и Apple за "злонамерени" практики

Технологичните гиганти са се отнасяли по лош начин с френските стартъпи