Франция ще предприеме съдебни действия срещу Google и Apple за "злонамерени бизнес практики", каза финансовият министър Бруно Льо Мер.

"Вярвам в икономика, основана на справедливостта, и ще изправя Google и Apple пред Търговския съд в Париж* за злоупотреба с бизнес практики" срещу френските стартиращи компании, каза Льо Мер пред радио RTL. По думите му това може да доведе до наказания, достигащи няколко милиона евро.

Министърът е бил информиран, че двата технологични гиганта налагат едностранно цени и други договорни условия за разработчиците на софтуер.

"Следователно ще изправя Google и Apple пред Парижския търговски съд за злоупотреба с търговски практики", закани се Льо Мер.

"Тъй като са толкова мощни, Google и Apple не трябва да им бъде разрешено да третират нашите стартиращи компании и нашите разработчици по начина, по който в момента го правят", заяви той.

Министърът изрази очакване Европейският съюз да затвори вратичките в данъчното законодателство, от които се възползват Google, Apple, Facebook и Amazon, до началото на 2019 г.

В момента Брюксел разглежда мерки за подобряване на данъчното облагане на онлайн бизнеса на технологичните гиганти на европейските пазари.

*Арбитражният съд на Международната търговска камара, най-популярният европейски съд за уреждане на търговски спорове.