Adidas гледа право към звездите в името на своите иновации. Компанията стартира многогодишно партньорство с Националната лаборатория на САЩ на Международната космическа станция (МКС), пише CNN.

"Партньорството се осъществи заради общия фокус върху иновациите между Аdidas и Националната лаборатория на МКС на САЩ. Първоначалните разговори доведоха до идеята за максимално увеличаване на уникалните лабораторни характеристики на Международната космическа станция като микрогравитацията, които имат за цел да се изследват продуктите, съвместно с нашия опит за човешкото представяне и възможности, който сме придобили при работата със спортисти", заяви вицепрезидентът на глобалната бранд стратегия на компанията Джеймс Карнес.

Първата фаза на партньорството ще се съсредоточи върху иновациите на продуктите чрез тестването им в микрогравитация. Според НАСА това е състоянието, при което хората или обектите изглеждат безтегловни.

Adidas вече е доставила футболни топки на МКС по време на товарна мисия по-рано тази година, за да проведе експерименти в опит да разшири разбирането за полетните характеристики отвъд Земята.

"Уникалните условия на Космоса осигуряват идеалната среда за откриване на неизвестното", казва Кристин Крец, вицепрезидент на програмата за партньорства на МКС. "Например микрогравитацията е единственото състояние, при което можем да наблюдаваме конкретни експерименти като поведението на въртяща се футболна топка без да прекъсваме въздушния поток и външните опори, които я държат на мястото си. Наличието на контрол върху определени променливи ни позволява да провеждаме тестове и да събираме определени прозрения, които на Земята не бихме могли да направим", допълни той.

Без гравитацията и въздушното съпротивление да изкривяват формата, траекторията на полета на топката и полетното ѝ въртене, изследователите могат да се концентрират върху тестване на други променливи. Така Adidas могат да използват наученото от тестовете за дизайна на формата на топката, за дизайна на повърхността ѝ и материала, от който да се проектират следващите модели.

Компанията ще бъде и първата, която ще изпробва подобрения на обувките в Космоса като планира да тества технологията си Boost. Тя се ползва в пяната, която Adidas добавя в някои от най-популярните и удобни обувки. Това би могло да повлияе на производителността и комфорта на съществуващите модели, като същевременно проправя пътя към иновациите в новите продукти.

Adidas ще работи с Бионсе, за да увеличи продажбите си

Adidas ще работи с Бионсе, за да увеличи продажбите си

Акциите на компанията се увеличиха веднага след обявяването на партньорството

Тестовете трябва да започнат в началото на следващата година и астронавтите ще експериментират, за да проверят дали е възможно да се произведат подметки с технологията Boost с различни размери на частиците, което според компанията би могло теоретично да оптимизира производителността и комфорта.

От Adidas заявиха, че също така планират да изследват човешките характеристики и устойчивост чрез режима на физическа подготовка, разработен от астронавтите.

Както вече знаем, астронавтите трябва да преминат през строга програма на обучение, за да са готови за тежките условия на Космоса, а компанията за спортни стоки се надява да подобри издръжливостта и силовите тренировки, като изучава условията, необходими за подготовка за космически пътувания.

Adidas планира да проучи и обхвата на движение на самото човешко тяло и как мускулното развитие и атрофия го засягат, когато липсва гравитация. С тези данни от спортния гиганг се надяват да помагат на атлетите да се подготвят по-добре, да имат по-добри резултати и да се възстановяват по-бързо в Космоса и след като се приберат на Земята.

"В Adidas вярваме, че чрез спорта имаме силата да променяме животи и искаме да се научим как да го направим достъпен за всички, където и да отиде човечеството - на Земята, в Космоса и отвъд него", казва Карнес.

Тъмното минало на "Адидас"

Тъмното минало на "Адидас"

Наскоро марката навърши 70 години