Последните магазини на Domino's Pizza в Италия бяха затворени, след като компанията обяви фалит в страната, предава BBC. Притежателят на основния франчайз ePizza SpA заяви, че е бил повлиян от пандемията, показват документите за фалит.

Domino's се опитваше да спечели клиенти в родното място на пицата, откакто стартира там през 2015 г. EPizza SpA за първи път подаде молба за банкрут в началото на април, след като беше засегната от ограниченията, свързани с коронавируса.

"Пандемията Covid-19 и последващите и продължителни ограничения от финансова гледна точка сериозно навредиха на ePizza", казаха от компанията.

Компанията коментира, че е изправена пред нарастваща конкуренция, тъй като традиционните ресторанти започват да използват приложения за доставка.

Компанията вече беше намалила бизнеса от пика си през 2020 г., докато доставките бяха спрени от края на юли. Към 2020 г. компанията директно управлява 23 магазина в Италия, а други шест магазина се управляват чрез франчайзинг, според документите за фалита.

За сравнение, Обединеното кралство и Ирландия имат повече от 1200 магазина, което ги прави най-големият пазар на Domino's в Европа.

Най-голямата верига за пица в света има повече от 18 300 магазина в над 90 международни пазара по света, повечето от които се управляват като франчайзополучатели.

Когато навлезе в Италия преди седем години, Domino's имаше за цел да се открои от традиционните производители на пица в страната с цялостна услуга за доставка до дома и меню, включващо топинги в американски стил. Въпреки това се изправи пред все по-ожесточена конкуренция по време на пандемията, тъй като местните ресторанти вече предлагат доставки с платформи за доставка на храна като Deliveroo и Just Eat.

У нас веригата има 25 локации, 18 от които в София, останалите са в Пловдив, Варна, Бургас.

Според някои потребители на Twitter отварянето на Domino's в Италия е като да се опитваш да продаваш сняг на Северния полюс.