Много компании в туристическия бранш може да фалират заради блокираната индустрия в резултат на епидемията от коронавирус. Това очаква Димитър Попов, който е член на УС на Асоциацията на българските туропаретори и туристически агенти (АБТТА).

"Без отварянето на границите туризмът просто не може да се възстанови. Доста туроператори у нас ще са изправени пред фалит", за това предупреждава той в интервю за BloombergTV България.

"Има директива, според която туроператорите са длъжни да върнат парите на клиента при неосъществени пътувания. В условията на коронавируса обстоятелствата не са нормални и изведнъж туроператорите, които работят с изходящ туризъм, са изправени пред огромен ликвиден проблем", обяснява експертът.

Според Попов към момента е още трудно да бъде посочена стойността на загубите на компаниите от бранша. Що се отнася до международния туризъм за резултатите от сезона ще има значение от коя дата ще се смятат те - от 1 юли или от 1 август.

Колко дълбока ще е рецесията в България зависи от руските и британските туристи

Колко дълбока ще е рецесията в България зависи от руските и британските туристи

Икономиката на страната може да се свие с 5% през 2020-а, прогнозират от ЕБВР

Специалистът обяснява, че очевидно най-потърпевши от коронакризата са се окачали градските хотели. Най-малко засегнати пък са били тези в ски курортите. "За летните предстои да разберем", добавя той.

Димитър Попов не смята, че летният сезон ще успее да компенсира срива на индустрията. Според него не може да се очаква силно представяне през следващите месеци.

"Може би ще има раздвижване на вътрешния туризъм, но не към морето, а в посока къщите за гости. Част от българите вече изразходваха своите отпуски", обяснява още той.