Facebook ще позволи на всички свои служители да работят от вкъщи, ако задълженията им не изискват ходене в офиса, дои след пандемията, съобщи Bloomberg. Но има и уловка- ако служител се премести в по-евтин район от Силициевата долина.

От 15 юни всеки служител на Facebook ще може да поиска да работи от вкъщи. От компанията ще ги насърчават да се появяват в офиса поне временно, за да бъдат сплотени екипите.

Facebook планира да отвори повечето си офиси в САЩ до поне 50% от капацитета им от началото на септември и да ги направи отново напълно достъпни от октомври. До края на 2021 г. служителите могат да работят до 20 работни дни извън района на домовете си.

В компанията са заети 60 хиляди служители. От началото на пандемията през миналата година работата беше само дистанционна. Според изпълнителният директор Марк Зукърбърг през следващите 5 до 10 години половината от служителите на компанията ще могат да работят дистанционно.

"Разбрах, че работата от дома ми дава повече пространство за дългосрочно мислене и ми помага да прекарам повече време със семейството си, което ме направи по-щастлив и по-продуктивен в работата".

Други технологични, като VMware Inc, позволяват на своите служители да работят от вкъщи, но заплатите им ще бъдат намалени, ако се преместят от Силициевата долина. Twitter и Square заявиха на служителите си, че могат да работят за постоянно от вкъщи.