Германският фармацевтичен концерн Bayer Group обяви голямо преструктуриране на бизнеса си, с цел подобряване на финансовите резултати, се казва в изявление на компанията.

Планът за преструктуриране предвижда да се постигне - опростяване на модела на управление, премахване на бюрокрацията и ускоряване на процесите по вземане на решения.

Реализацията на плана неизбежно ще доведе до масови съкращения на работни места, се отбелязва в изявлението на фармацевтичния гигант. На първо място, съкращениата ще засегнат ръководни позиции на всички нива.

Начело на германския фармацевтичен гигант Bayer застава доскорошен директор на Roche

Начело на германския фармацевтичен гигант Bayer застава доскорошен директор на швейцарска компания

Подборът е започнал в средата на миналата година

"Нашият нов оперативен модел има за цел да направи Bayer по-динамична и иновативна компания. Изпълнението му обаче ще бъде извършено за сметка на (съкращения на) много управленски служители", обясни Барбара Гансевент, ръководител на Изпълнителния комитет на Bayer Group.

Съкращенията на работни места ще започнат през следващите месеци и се очаква да приключат към края на 2025 година. Засега конкретни цифри за броя на подлежащите на съкращаване служители Bayer не съобщава, тъй като решенията за съкращения ще се вземат децентрализирано.

През ноември 2023 година беше съобщено, че Bayer обмисля варианти за разделяне на бизнеса си, заради слабите финансови резултати. Тези опции включват обмисляне отделянето в самостоятелна компания - или на производството на продуктите за здравеопазване, или на производството на торове за селскосто стопанство.

Германският фармацевтичен гигант Bayer купува ... британска компания за изкуствен интелект

Германският фармацевтичен гигант Bayer купува ... британска компания за изкуствен интелект

Сделката е част от стратегия за разширяване на бизнеса

Ръководството на концерна обеща тогава да представи конкретни стъпки за преструктуриране на компанията през март 2024 г., заедно с публикуването на финансовия отчет за 2023 година.

През последните месеци много големи фармацевтични компании в света вече обявиха за съкращения на работни места, основно заради намаляването на приходите след края на пандемията. Сред тези компании се оказаха: Pfizer, Novavax, Bristol-Myers Squibb.

Bayer завърши 2020-а със загуба от 10,5 милиарда евро

Bayer завърши 2020-а със загуба от 10,5 милиарда евро

Приходите на концерна са намалели с 5% до 41,4 милиарда евро