Сплитовете (разделянията) при акциите на публичните компании търгувани на фондовите борси, отново са на мода. Пазарът бързо възнаграждава компаниите, които разделят акциите си.

Родителят на Google - Alphabet, Amazon.com, Tesla и GameStop са сред последните компании, които търсят одобрение от своите акционери за сплитове (при някои компании като Tesla например, това би било второто подобно разделяне през последните няколко години). Всяка

една от тези компании, видя сериозно поскъпване на акциите си след обявлението за това. По принцип, според експертите, няма фундаментално въздействие върху една компания от разделянето на акциите й, отвъд увеличения брой акции, което прави последващите покачвания озадачаващи, особено за тези, които вярват в рационалния пазар.

В крайна сметка любовта на пазара е по-скоро симптом на успеха при акциите, отколкото резултат от плановете им за разделяне. Компаниите, които правят сплитове, са склонни да го правят, защото акциите им вече са се повишили много напоследък. А акциите с положителен импулс обикновено продължават да се покачват. Или поне такава би следвало да е нормалната логика, обясняваща ръста след извършването на сплит при акциите на една

компания.

"Само по себе си, разделянето на акции не не трябва нито да създава, нито да унищожава каквато и да е стойност", казва Кристофър Харви, ръководител на стратегията за акции на Wells Fargo. "Акциите, които се разделят, обикновено имат положителен ценови импулс, като цяло в компанията се случват добри неща и фундаменталните показатели се подобряват. Това е, върху което се фокусира пазарът, а разделянето на акциите е просто нещо, което правите, когато това се случва"

С други думи, това е повече връзка, отколкото причинно-следствена обвързаност. Но числата говорят сами за себе си: от 1980 г. насам, акциите на S&P 500, които обявиха сплит при акциите си, надминаха индекса средно с 16 процентни пункта през следващите 12 месеца, според изследователи на BofA Securities.

Сплитовете през последните няколко години дойдоха от технологични компании с мега капитализация, включително Apple (AAPL), Nvidia (NVDA) и Tesla (TSLA) - всички със скъпи акции - но също така и от по-малко забележителни фирми, като Sherwin-Williams (SHW) , Amphenol (APH) и McCormick (MKC). През последното десетилетие е имало около 20 сплита годишно от американски емитенти, казват Dow Jones Market Data.

Истинският разцвет на сплитовете беше по време на технологичния балон от края на 90-те години. От 1997 до 2000 г. средно 65 американски компании разделяха акциите си всяка година, когато пазарите растяха с неимоверна скорост. Честотата на сплитовете отново се увеличи в годините преди световната финансова криза, в края на поредното дълго пазарно рали.

Днес средната цена на акциите на S&P 500 е около 118 долара. Няколко фирми обаче се търгуват доста над това ниво и могат да бъдат кандидати за сплит. Акциите с най-висока цена в САЩ са акциите от клас А на Berkshire Hathaway (BRK.A), които никога не са правили сплит. Те наскоро се търгуваха при 517 000 долара и се търгуват в рамките само на няколко хиляди акции на ден средно.

Уорън Бъфет може никога да не раздели тези акции, но инвеститорите имат друга възможност: потенциален сплит при акциите от клас B на Berkshire, които се търгуват при цена едва от 1/1500 от цената на акциите клас A, или около 350 долара последно.

Домашният строител NVR (NVR) има следващата най-висока цена на акциите с 4380 долара, по последни данни, следван от Amazon.com (AMZN) и Alphabet (GOOGL).

Ръководството на Alphabet заяви на 1 февруари, че ще потърси разрешение от акционерите за разделяне 20 към 1 това лято, от неотдавнашните 2 811 долара. Акциите на компанията добавиха 7,5% на следващия ден, също подсилени от по-силните от очакваните резултати за четвъртото тримесечие.

Amazon обяви собствените си намерения за разделяне 20 към 1 около месец по-късно, заедно с разрешение за обратно изкупуване на акции за 10 милиарда долара. Акциите на компанията поскъпнаха с повече от 5% на следващия ден.

"Бордът очаква, че увеличаването на броя на акциите в обращение в резултат на разделянето на акциите ще нулира пазарната цена на обикновените акции в диапазон, който ще даде на нашите служители повече гъвкавост в начина, по който управляват собствения си капитал в Amazon и правят обикновените акции по-достъпни за всеки, който иска да инвестира в Amazon", се казва в документа на компанията.

През последната седмица на март Tesla заяви, че ще направи второто си разделяне на акциите от няколко години, при неразкрито съотношение. За да не изостане по-назад, GameStop (GME) заяви на 31 март, че ще потърси одобрение на акционерите, за да направи същото. Акциите на търговеца на видеоигри обаче не се повишиха трайно. Те отвориха с повече от 13% нагоре на сутринта след обявяването, само за да затворят с ръст от по-малко от 1%. По-рано същата седмица акциите скочиха с 25% за един ден.

Другите акции с най-висока цена в S&P 500 са: Booking Holdings (BKNG), около 2 300 долара; AutoZone (AZO), около 2 040 долара; Chipotle Mexican Grill (CMG), около 1 600 долара; и Mettler-Toledo International (MTD), около 1 350 долара.

Типичните аргументи в полза на сплитовете са свързани с това, че акциите на по-ниска цена стават по-достъпни за индивидуални инвеститори или служители, които може да имат проблеми при закупуването на акции с висока цена.

Компаниите искат да имат разнообразна акционерна база както от институционални, така и от инвеститори на дребно, чието влияние върху пазарите и отделните акции се е увеличило през последните години.

Но тази логика е много по-малко уместна на днешния пазар, отколкото преди няколко години. Повечето брокерски фирми позволяват на инвеститорите да притежават фракции или "парчета" от отделни акции. Fidelity позволява на своите клиенти да купуват парчета от хиляди американски акции и борсово търгувани фондове, започвайки от 1 долар.

Потребителите на Robinhood могат да закупят само една милионна част от акция. Инвеститорът би могъл да придобие 200 долара от акции от 2000 долара — или 1, или 10 долара, или 54,31 долара в този смисъл - с малко усилия. 

Освен това много инвеститори са изложени на пазара чрез ETF-и за проследяване на индекси, които вече им позволяват да притежават кошници от акции за по-малко от комбинираните цени на ценните книжа в индексите.

От друга страна, сплитовете могат да имат значение за търговията с опции. Опциите сменят собствениците си в партиди от 100, така че договорите за акции на компании с висока цена могат да бъдат скъпи. През последните две години се наблюдава експлозия на участието на инвеститорите на дребно на пазарите на опции, така че ефектът може да е по-голям. Но това е по-голям фактор за компании като GameStop, отколкото за такива като Amazon.

По-ниските цени за акциите на Amazon или Alphabet биха могли да ги направят по-вероятни кандидати да се присъединят към ценово претеглени индекси като Dow Jones Industrial Average. И макар че това все още е спекулация в този момент, Apple получи участието си в Dow през 2015 г., само една година след като приключи разделянето на акциите си 7 към 1.

Защо се разделят акциите?

Вероятно става дума повече за оптика и сигнализираща увереност, отколкото за нещо по- техническо. Ръководството посочва, че очаква акциите да продължат да се покачват след сплита, а пазарът обича да вижда бичи инсайдери.

Цената на акциите след разделяне 20 към 1, която се движи с 50 цента на ден, вместо с 10 долара, може да сигнализира за повече стабилност за инвеститорите. Съобщенията за сплитове също привличат медийно отразяване и изследвания от страна на анализаторите. Така че в много краткосрочен план често ще видите ръст на акциите на една компания при съобщение за разделяне. Но това повишение по-скоро изпреварва очакваното превъзходство, отколкото самото то да добавя стойност към компанията.