Няма връзка между ликвидацията на кипърското застрахователно дружество "Олимпик" и повишаването на цените по "Гражданска отговорност", увери зам.-председателят на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление "Застрахователен надзор", Ралица Агайн пред БНТ.

"Повишаването на цените на застраховката на първо място е свързана с недостиг на премии и съответно на изплащане на обезщетенията, които с времето се повишават, а премиите не изразяват това повишаване. И на второ място, повишението е във връзка с едно тълкувателно решение на Върховния касационен съд отпреди няколко седмици, което разшири значително кръга на лицата, които имат право да получат обезщетение при смърт", заяви тя.

"Олимпик" фалира, 200 хиляди коли остават без гражданска отговорност
Обновена

200 хиляди коли остават без гражданска в петък заради фалирал застраховател

Засегнатите шофьори трябва да сключат нова с друга компания

От думите ѝ стана ясно, че действащите полици по задължителната застраховка към "Олимпик" са 197 551, от които 96 658 на разсрочено плащане на тримесечни вноски.

Агайн посочи още, че няма сигнали, че след 10 май т.г., когато първо стана ясно, че компанията е поставена под специален надзор, за продавани нови застраховки. "Съгласно данните в единната информационна система на Гаранционния фонд, след 10.05.2018 г. няма сключена нито една нова застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите от ЗК "Олимпик". Полиците по тази застраховка се издават само чрез генериране на номер от тази единна информационна система. Ако все пак има хора, на които някой е "издал" такава полица след 10.05.2018 г., трябва да сигнализират КФН, за да бъде извършена проверка", каза тя.

Комисията за финансов надзор отне лиценза на кипърския застраховател "Олимпик"
Обновена

Комисията за финансов надзор отне лиценза на чужд застраховател

Компанията е под специален надзор и няма право да привлича нови клиенти

Зам.-председателят на КФН посочи още, че регулаторът очаква допълнителна информация от кипърския надзорен орган кога и как ще бъдат обезщетени хората с полици във фалиралия застраховател.

"При всички положения хората ще бъдат обезщетени. Това е предвидено и според кипърското законодателство", увери тя.