Fortune представи своята трета годишна класация с компании, които променят света. Международното бизнес списание е включило в нея 56 фими, които имат позитивно въздействие върху обществото чрез дейности, които са част от основната им бизнес стратегия.

Приоритет имат големите компании с годишни приходи от над 1 милиарда долара.

Ето кои са те:

1. JPMorgan Chase / банки

Печалбите на банките не растат, когато икономиката е в застой. И изпълнителният директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън и колегите му знаят, че брутният вътрешен продукт на САЩ няма да расте устойчиво, ако градовете, които през годините загубиха много работни места в произвоството, не бъдат съживени.

Това е една от причините, поради която най-голямата банка в Америка инвестира 250 милиона долара годишно в подпомагане на развитието на малките бизнеси, професионалното обучение и съживяване на кварталите. В Детройт усилията на банката създадоха 1 700 работни места и помогнаха на над 100 нови предприятия от 2014 г. насам. Тази есен финансовата институция ще разшири модела и в други градове.

2. DSM / производство на храна

Тази година, докато унищожаващият глад застрашава 20 милиона живота в Африка и Близкия Изток, DSM е на първите линии. Компанията помогна на World Food Programme да разработи хранителни продукти с висока хранителна стойност. Те достигат до 31 милиона души всяка година.

DSM работи и по дългосрочната цел да елиминира изцяло глада и недохранването чрез African Improved Foods, съвместна компания с правителството в Руанда, която цели да подпомогне местната хранителна индустрия.

3. Apple / технологии

Apple има над милиард смартфони, компютри и други джаджи, активни днес. Благодарение на тях компанията оставя по-голяма културна следа, отколкото която и да е друга технологична компания.

Най-големите приоритети на технологичния гигант включват възобновяемата енергия (компанията захранва най-големите си съоръжения със зелена енергия), обучение (фокусира се да научи децата от ранна възраст до колежите как да програмират) и здравеопазване (включително 130-те милиона долара, които събра за борба със СПИН чрез кампанията си PRODUCT (RED).

Apple поставя акцент и върху използването на iPhone и Watch като устройства, които следят жизнените показатели на потребителите и ще могат да бъдат използвани при лечение. Благодарение на иновациите на компанията пък само в САЩ са създадени над 2 милиона работни места.

4. Novartis / фармацевтика

Швейцарският фармацевтичен гигант Novartis предизвика вълнение с последните лекарства, които разработи. Едно от тях има шанса да стане първото, което наистина може да се пребори с раковите заболявания, като променя човешките имунни клетки и ги програмира да се борят с рака. Наскоро то получи и одобрение от американската ресорна агенция.

Компанията знае и колко важно е лекарствата да са достъпни и предлага лечение на смъртоносни хронични болести срещу 1 долара месечно на правителства в бедните страни, както и обучение за превенция и прегледи на места като Индия, Кения и Виетнам.

5. LeapFrog Investments / финансова институция

През 2008 г. тази компания за частни инвестиции създаде фонд на стойност 135 милиона долара. Целта му е да влага средства в развиващи се пазари в Азия и Африка. Днес портфолиото включва 17 компании, които достигат до 111 милиона души, от които над 80% са бедни. Услугите са от финансови до здравни и досега са били труднодостъпни.

Сред най-популярните са южноафриканската AllLife, първата компанията, която предлага застраховка живот за болни от СПИН, както и Petra - най-големият независим доверен фонд в Гана.

Останалата част от класацията може да видите тук.