Олимпийските игри вече са тук - и името на Samsung е навсякъде. Щанд на компанията ще представя новите очила за виртуална реалност на компанията, както и други джаджи. Атлетите пък ще получат специално подготвени за повода телефони Galaxy Note 8, разказва The Wall Street Journal.

Дори Лий Дже-йон, наследник на империята, е свободен да присъства, след като неочаквано тази седмица съдът го освободи от затвора, където бе наказан заради присъда за подкуп.

Никога преди на Олимпийски игри страната-домакин и голяма компания не са били толкова вплетени. Южна Корея получи игрите, които искаше, а Samsung ще извади дивиденти от участието си.

"Да го кажем най-просто, много е необичайно" да видим компания - и то спонсор - да бъде така замесена в жребия за страна-домакин, казва Майкъл Пейн, доскорошен маркетинг директор на Международния олимпийски комитет, който споделят, че е притеснен от ролята на компанията, която може да е имала и неправомерно влияние върху членовете на комитета. "Samsung много активно създаваше приятелства".

Вплитането на Samsung, Южна Корея и игрите е толкова необичайно, че най-вероятно скоро няма да видим друг пореден случай, казват членове на МОК и експерти. Лобирането на Лий и вмешателството на Samsung се смята за изключително неуместно.

Етичният кодекс на МОК, създаден през 1999 г., инструктира спонспорите да се "въздържат от подкрепянето или промотирането" на кандидатури.

Организаторите на Олимпийските игри искат спонсорите да останат неутрални и да подкрепят всички нации, които участват, вместо да използват своите маркетингови бюджети като начин да осигурят игрите за предпочитана от тях локация.

И обикновено компаниите се съобразяват, тъй като се страхуват от реакцията на потребителите в останалите страни - или от удар по имиджа, ако кандидатурата им не спечели.

В Южна Корея правителството отдавна разчита на най-големите конгломерати да помагат на "целите на страната", включително при летните Олимпийски игри през 1988 и Световната купа по футбол през 2002 г.

Със своята огромна империя - от смартфони до увеселителни паркове и лекарства, Samsung е най-важната компанията в страната, отговаряща за почти една трета от целия капиталов пазар.

Подходът на Южна Корея към жребия бе особено необичаен, защото Лий бе делегат, което всъщност го пази от правилата, които могат да накарат спонсорите да стоят тихо. Двойната му роля - като председател на компания и делегат, никога досега не е била виждана в рамките на МОК.

Разбира се, никой не обвинява Samsung е престъпление, а самият комитет казва, че Лий не е надхвърлил правата си.