Гигантът Naspers, който е най-скъпата компания в Африка, листна на фондовия пазар в Холандия своя международен интернет бизнес под името Prosus в сряда. И така създаде новата най-голяма интернет компания в Европа, пише сайтът Quartz.

При първичното публично предлагане на акции (IPO) новото дружество беше оценено на 105 милиарда долара. Стойността на ценните книжа нарасна с 29% през първия ден на търговия и така Prosus се превърна в третото по пазарна оценка дружество на борсата Euronext в Амстердам.

Активите на компанията включват участието на Naspers в китайският лидер Tencent, както и инвестиции в индийския старт-ъп за онлайн търговия Swiggy, както и руската интернет платформа Mail.ru.

Листването на Prosus идва като част от дългосрочната стратегия на африканската група да се превърне в "глобална интернет компания". Част от нея е инвестицията от 32 милиона долара в 46,5% от акциите на Tencent, направена през 2011 година. В момента този дял възлиза на над 100 милиарда долара.

През юни месец тази година пък африканският лидер направи най-голямата си финтех сделка досега. Тя купи турската платформа за дигитални разплащания iyzico за 165 милиона долара.

Към днешна дата Naspers е един от най-големите инвеститори в технологичния сектор. В портфолиото ѝ влизат компании като eMAG, OLX, Codeacademy и други.

Naspers сключва най-голямата си финтех сделка досега за $165 милиона

Собственикът на eMAG и OLX сключва най-голямата си финтех сделка досега за $165 милиона

Тя купува турската платформа за разплащания iyzico