Много преди спекулативните балони да се "надуят" около дот-ком компаниите и след това на пазара на имоти след 2000 година светът е бил завладян от друга мания, довела до раждането на най-голямите компании в корпоративната история.

Едната от тях е Dutch East India Company, позната още като VOC, превърнала се в монополист при доставките на екзотични стоки и продукти от далечни страни.

Фирмата е създадена през 1602 година, като получава право от холандското правителство в следващите 21 години да отговаря за доставките на подправки от Азия.

Своят пик VOC успява да достигне по време на "Треската за лалета" в Холандия през 1637 година, възприемана като първият финансов балон в историята. През този период пазарната капитализация достига 78 милиона холандски гулдена, равняващи се към днешна дата на 7,9 трилиона щатски долара.

По този показател компанията може да сложи в джоба си сегашните корпоративни гиганти, както и едни от най-големите икономики в света. За сравнение брутните вътрешни продукти (БВП) на Япония и Германия взети заедно са по-малко - съответно 4,8 и 3,4 трилиона долара.

В същото време капитализацията на VOC се равнява на тези на 20-те най-големи компании в момента, включващи Apple, Microsoft, Amazon, Exxon Mobil и други.

Снимка 329029

Източник: Visual Capitalist

Век по-късно или през първата половина на 1700 година във Франция и Великобритания се "раждат" новите компании гиганти. Първата е Mississippi Company, която към днешна дата се изчислява на 6,5 трилиона долара. Доставящата стоки от Южна Америка South Sea Company от своя страна достига капитализация от 4,3 трилиона долара.

Разбира се и някои от съвременните компании са рекордьори. Официална информация за саудитското енергийно дружество Saudi Aramco липсва, но според изчисленията на Тексаския университет нейната стойност достига 4,1 трилиона долара. Конкурентната PetroChina достигна 1 трилион долара през 2007 година.

Технологичният лидер Microsoft достигна пика в своята капитализация през 1999 година, като към днешна дата тя се изчислява на 912 милиарда долара.

Снимка 329030

Източник: Visual Capitalist