Най-голямата хранителна компания в света Nestle заяви, че вероятно ще има проблеми във веригата на доставки точно преди коледния сезон.

Изпълнителният директор на компанията Марк Шнайдер заяви, че се работи усилено, за да се гарантира, че продуктите ще стигнат до рафтовете на супермаркетите тази зима, пише BBC.

Редица сектори вече имат проблеми с доставките заради хроничен недостиг на шофьори на тежкотоварни автомобили. Фактори, като затрудненото коробоплаване, също играят роля.

"И при нас има недостиг на работна ръка, както и проблеми с транспорта", казва изпълнителният директор на компанията.

Nestle е най-големият производител на млечни продукти в света и работи със стотици хиляди фермери по целия свят. Компанията обаче пуска редица продукти на растителна основа, без мляко в опит да намали емисиите на парникови газове на компанията.

По думите на Шнайдер Nestle се опитва да реагира на новата реалност на пазара, в която потребителите, особено по-младите се отказват от млечните продукти и се обръщат към алтернативи като овес и соя.

Според него тези алтернативни продукти първоначално ще струват повече от традиционните продукти с мляко, но че цената ще падне с времето.