Фондът за дялово инвестиране в Централна и Източна Европа Eleven Ventures, обяви присъединяването на предприемача Светозар Георгиев като партньор. Така Eleven разширява фокуса върху изкуствения интелект, отчитайки трансформиращото въздействие, което той има върху ключови индустрии като финансови технологии (Fintech), здравеопазване, бъдещето на работата (Future of Work) и бъдещето на храната (Future of Food). Светозар ще поеме поста от май 2023 година от един от досегашните партньори в Eleven - Васил Терзиев

Професионалният опит на Светозар Георгиев включва основаването на образователната институция Telerik Academy, технологичният хъб Campus X и софтуерната компания Telerik.

Като съосновател и един от изпълнителните директори на Telerik, Светозар има съществена роля в превръщането на компанията от стартъп лидер с над 850 служители в 11 офиса по света. Той е и председател на BESCO - Българската асоциация на предприемачите, заместник-председател на фондация "Заедно в час" и член на Борда на настоятелите на Американския университет в България.

"Изкуственият интелект със сигурност ще революционизира цели индустрии - от здравеопазването до финансите и търговията. Чисто практически той се превръща във все по-важна тема за фондове за рисков капитал като нашия, защото може да ни помогне да вземаме по-интелигентни инвестиционни решения, да подкрепяме по-ефективно нашите портфолио компании и да оптимизираме операциите в нашите основни вертикали", коментира Даниел Томов, главен изпълнителен директор и управляващ партньор на Eleven Ventures.

В бъдеще Eleven ще акцентира върху подкрепата към компаниите от портфолиото си в интегрирането на изкуствен интелект в технологичните им продукти и операции, с цел увеличаване на растежа и конкурентната им сила.

През април към Eleven се присъедини и предприемачът Петър Петров като Chief AI Officer, който да отговаря за подпомагането на стартиращите компании по пътя им към създаването на иновативен и съобразен с потенциала на изкуствения интелект устойчив бизнес.

Част от подкрепата за компаниите ще включва намиране на нови инструменти за изпълнението на различни задачи, споделяне на успешни примери за интеграция на AI, организация на обучения и тренинги на предприемачите, както и разработване на методология за оценка на ефективността от прилагането на модерните технологии.

Eleven има и роля за катализирането на стартъп екосистемата в Югоизточна Европа. През март 2020 г. Фондът за рисков капитал направи първото по рода си публично предлагане в региона, като регистрира портфейл от над 20 компании на Българската фондова борса чрез публичното дружество Eleven Capital. Заедно с Eleven Capital и другите си частни фондове Eleven управлява активи за над 100 млн. евро и е подкрепил регионални стартъпи като Payhawk, който набра 215 млн. долара при оценка 1 млрд. долара през ноември 2021 г.; Gtmhub, който събра капитал на стойност 120 млн. долара през декември 2021 г.; и SMSbump, който беше придобит от американската маркетингова платформа за електронна търговия Yotpo през 2020 г.