Френският автомобилопроизводител Renault отчете загуба от близо 8 млрд. евро за изминалата 2020 година, след като пандемията от коронавирус нанесе сериозни щети върху търсенето на автомобили, пише CNBC. Според прогнози на анализаторите се очакваха загубиот 7,4 млрд. евро.

Рекордната загуба на Renault отчасти се дължи на японския партньор на компанията Nissan, от който тя притежава 43%. Nissan отчете загуба от 4,9 милиарда евро.

Главният изпълнителен директор на компанията Лука де Мео предупреди, че и 2021 г. може да бъде трудна, особено заради недостига на чипове, който предизвика хаос в автомобилната индустрия.

Недостигът на чипове ще достигне своя пик през второто тримесечие на годината. От Renault заявиха, че той може да засегне продукцията на компанията с около 100 хил. автомобила през 2021 година.

Renault започна да съкращава служители и намали предлагането от гамата си от автомобили, което ще позволи на компанията да пренасочи повече средства към научноизследователската и развойната дейност.