Група, водена от активиста, борещ се за защита на личните данни Макс Шремс, подаде в понеделник жалби до германския и испанския съд за защита на данните заради инструмент за проследяване на Apple, позволяващ на iPhone да съхранява данни на потребителите без тяхното съгласие, което нарушава европейското законодателство, предаде Reuters.

Жалбите на групата за дигитални права Noyb бяха подадени заради проследяващ код, който се генерира автоматично на всеки iPhone - т.нар. идентификатор за рекламодатели (IDFA).

Кодът, съхраняван на устройството, позволява на Apple и трети страни да проследяват онлайн поведението и предпочитанията на потребителите. Това е жизненоважна информация за компании като Facebook, които без нея не могат да изпращат насочени реклами.

За пръв път в историята: Apple пуска MacBook със собствени чипове

За пръв път в историята: Apple пуска MacBook със собствени чипове

Те ще са в търговската мрежа от следващата седмица, твърдят от гиганта

"Apple поставя в телефоните си кодове, подобни на бисквитки, без съгласието на потребителя", каза адвокатът на Noyb Стефано Розети. "Това е явно нарушение на законите за неприкосновеност на личния живот на Европейския съюз."

Розети се позова на Директивата на ЕС за електронна поверителност, която изисква предварително съгласие на потребителя за инсталирането и използването на личната му информация.

Това е първото подобно мащабно срещу американския гигант във връзка с правилата за поверителност на Европейския съюз. От Apple не са излезли с коментар пред медията, а изтъкват, че предоставят на потребителите високо ниво на защита на поверителността. Компанията обяви, че ще затегне допълнително правилата с пускането на операционната система iOS 14 тази есен, но през септември заяви, че ще я отложи до началото на следващата година.

Но планираните нови правила на Apple няма да променят радикално действието на кода, тъй като ще ограничат достъпа на трети страни до данните, но не и на Apple. Така проблемът, който не е малък - според Counterpoint Research всеки четвърти смартфон, продаден в Европа, е iPhone - няма да се разреши.