Бившият главен изпълнителен директор на Wirecard Маркус Браун ще бъде изправен пред съда в Мюнхен тази седмица заради ролята му в колапса на някога известната разплащателна фирма, срината от най-големия скандал със счетоводни измами в германската корпоративна история.

Роденият в Австрия Браун и двама други бивши ръководители на Wirecard ще се явят на подсъдимата скамейка на 8 декември по обвинения в измами с търговска група, злоупотреба с доверие, пазарна манипулация и счетоводна манипулация, припомня Hurriyet Daily News.

Как беше разкрит скандалът с Wirecard?

Благодарение на Financial Times скандалът с Wirecard стана публичен през 2019 г., след като FT привлече вниманието на света към нередностите в азиатските филиали на Wirecard, пише Wionews. През юни 2020 г. беше установено, че пари в брой на стойност 2 милиарда долара в две филипински сметки вероятно не съществуват. Това мащабно разкритие понижи цената на акциите на Wirecard с 99 процента. Това беше първата компания на DAX, която фалира и по-късно беше извадена от реномирания списък.

Канцлерът Олаф Шолц, който беше министър на финансите по това време, описа скандала като "несравним" в следвоенна Германия.

Сагата Wirecard: 15-години затвор, грозят бившия шеф на фалиралата компания заради счетоводни измами и злоупотреба с доверие

Сагата Wirecard: 15-години затвор, грозят бившия шеф на фалиралата компания заради счетоводни измами и злоупотреба с доверие

През юни 2020 г., Wirecard изпадна в несъстоятелност след като призна, че половината от операциите на компанията (1,9 милиарда евро) са фиктивни

Какъв беше скандалът с Wirecard?

Обвиненията срещу Wirecard включват фабрикуване на транзакции, включващи огромна мрежа от филиали и партньори за увеличаване на приходите. Германските прокурори твърдят, че като са включили приходите от така наречените трети лица придобиващи, компании, които са обработвали плащания за Wirecard на места, където липсва оперативен лиценз, Браун и неговите съобвиняеми са представили погрешно финансовите резултати за годините от 2015 до 2018 г. 

Отговор на германските власти

Германският пазарен регулатор Bafin беше подложен на тежки критики, след като скандалът беше забелязан. Bafin дори заведе наказателно дело срещу журналистите от FT за "манипулиране на пазара", но това се случи чак след фалита на компанията.

Защитата

Браун, който е в ареста повече от две години, отрича каквото и да е нарушение. 53-годишният мъж е посочил за виновен избягалия бивш главен оперативен директор на Wirecard, Ян Марсалек, сенчеста фигура с предполагаеми връзки с чуждестранни разузнавателни агенции.

По-рано тази година беше съобщено, че Марсалек се укрива в Русия.

Заради измамите на Wirecard: Започна първото разследване срещу държавен служител в Германия

Заради измамите на Wirecard: Започна първото разследване срещу държавен служител в Германия

Изгорял е шефът на регулатора по одитите

Старши служител на Wirecard обаче каза пред германско парламентарно разследване миналата година, че нищо не се е случило в Wirecard без знанието на Браун.

Наред с Браун на съд са Оливър Беленхаус, бивш ръководител на дъщерното дружество на Wirecard в Дубай, и бившият шеф на счетоводството Стефан фон Ерфа.

Те са изправени пред няколко години затвор, ако бъдат осъдени.

На германските следователи бяха необходими повече от 20 месеца, за да разкрият сложната мрежа от измамни транзакции, замесени в дъщерни дружества на Wirecard и компании на трети страни по целия свят.

И най-голямата банка на Испания ще наддава за активи на фалиралата Wirecard

И най-голямата банка на Испания ще наддава за активи на фалиралата Wirecard

Очаква се Banco Santander да стане собственик на банковото ѝ подразделение и платежния ѝ софтуер

Основана през 1999 г., баварската стартираща компания Wirecard започнала с обработка на плащания за сайтове за порно и хазарт и се превърна в уважаван доставчик на електронни плащания, който измести традиционния кредитор Commerzbank от индекса на сините чипове DAX.