SpaceX сключи нов договор с НАСА на стойност 1,4 милиарда долара за пет допълнителни мисии. Договорът бетонира дълго бъдеще за SpaceX и НАСА в работата им заедно за изстрелване на астронавти до и от Международната космическа станция.

SpaceX и НАСА подписаха първата си сделка през 2014 г. Тогава тя покриваше шест подобни изстрелвания на астронавти и беше оценена на 2,6 милиарда долара. Демонстрационна мисия с екипаж, която отбеляза първото изстрелване на астронавт от американска земя, откакто програмата за космическа совалка на НАСА беше пенсионирана, стартира през 2020 г.

SpaceX се занимава с рутинни изстрелвания оттогава, като петата си напълно оперативна мисия е планирана за тази есен.

Сделката се основава и на удължаване на договора, което НАСА даде на SpaceX през февруари за три допълнителни полета на космическия кораб Crew Dragon, а космическата агенция вече сигнализира, че възнамерява да подпише за още полети.

Капсулата Crew Dragon на SpaceX е изпълнила пет пилотирани мисии за НАСА. Капсулата Starliner на Boeing смята да изпрати първия си екипаж от астронавти през февруари следващата година. По този начин ще се завърши последната тестова мисия преди американската космическа агенция да сертифицира космическия кораб за рутинни полети на астронавти.

Идеята е за превоз на астронавти да се използват Crew Dragon и Starliner.

НАСА подчерта и важността на наличието на резервни възможности за транспортиране на астронавти, за да се гарантира, че МКС ще има постоянен екипаж до края на срока за експлоатация на станцията през 2030 г.