Thomas Cook се завръща като онлайн бизнес за пътувания, точно година след като 178-годишната компания е спря дейността си, оставяйки 150 000 летовници в чужбина, предава The Guardian.

Вторият старт за компанията идва, когато туристическата индустрия е изправена пред най-тежката си криза. Данните на Световната туристическа организация показват, че международните туристически пътувания са намалели с 65% през първата половина на годината, което е безпрецедентен спад. Но главният изпълнителен директор на Thomas Cook в Обединеното кралство Алън Френч каза, че компанията вече гледа към бъдещето.

Новият уебсайт първоначално ще продава почивки на морски курорти и градове в страни от списъка на разрешените за пътуване на правителството на Обединеното кралство, включително Турция, Италия и някои части на Гърция. Допълнителни дестинации ще бъдат добавени, когато бъдат премахнати правителствените ограничения, заедно с повече хотели.

"Знаем, че британците са склонни да пътуват, но се чувстват изнервени от евентуалните промени в правителствените правила за карантината. Ние продаваме само дестинации от списъка с позволени за пътуване места. Няма да начисляваме на клиентите такса за промяна на ваканциите им, ако правителствените правила се променят ", обясниха от компанията.

Thomas Cook може да се върне като туристическа платформа година след фалита

Thomas Cook може да се върне като туристическа платформа година след фалита

Собственикът иска да съживи най-старата британска туристическа фирма в рамките на няколко седмици

Уебсайтът включва десетки хиляди хотели, както и полети, трансфери и други, за да могат клиентите да приспособяват пътувания, които ще бъдат защитени от Atol, управляваната от правителството схема за финансова защита, управлявана от Гражданската авиация (CAA).

Стартът на компанията е подкрепен от Fosun Tourism Group, китайския конгломерат, който закупи марката Thomas Cook и онлайн активи за 11 милиона паунда през ноември. Fosun притежава и Club Med.

Thomas Cook Group, която оперира 560 клона в Обединеното кралство и флот от самолети, както и своя туристически бизнес, нае 9000 души във Великобритания. В новата компания обаче ще работят 50 души и то дистанционно.

Засега сайтът продава пътувания само една дестинация по въздух, но според говорител, пътуванията с много спирки и други транспортни опции като влак и ферибот са "в процес на разглеждане".

Новата компания се надява да продава почивки на до 50 000 пътници годишно.

Китайци купиха бранда Thomas Cook за $14 милиона

Китайци купиха бранда Thomas Cook за $14 милиона

Fosun Tourism Group не планира да купува чуждестранни активи на фалиралата фирма

Бивши служители на компанията й пожелаха успех в новото начинание. Стюардесата Грейс Флетчър, която работи в продължение на 27 години в компанията, казва, че тя и някои бивши колеги биха направили всичко, за да се върнат в авиацията.

"Беше много тъжно, когато всичко се срина. Ние бяхме като семейство - нашият екипаж в Бирмингам, и ми беше много трудно през последната година без тях", казва Грейс. Тя и бившите й колеги от екипажа наблюдават с голям интерес повторното стартиране на компанията и с тъга научават, че няма да има самолети.

Бившият служител Скот Робсън казва: "Наистина е хубаво да знаем, че марката Thomas Cook и наследството й ще бъде продължено в бъдещето. "Тъжно е, че аз и другите ми колеги, които толкова силно се борихме да поддържаме компанията, няма да бъдем част от този рестарт, но разбирам, че няма да бъде същото. Той пожелава на новата компания "всички успехи на света и се надявам някой ден да мога отново да работя за компанията".