Компанията за рисков капитал Orama Ventures обяви, че група от водещи глобални играчи в секторите на авиацията, туризма и хотелиерството, строителството и инвестициите са формирали консорциум за разработване на необходимата инфраструктура за въвеждане и експлоатация на eVTOL (електрически, вертикално излитане и кацане) в Гърция до 2026-а, пише kathimerini.

EVTOL са летателни средства с електрически задвижващи системи, способни на вертикално излитане и кацане, без да е необходимо наличието на писта. Те могат да превозват до шест пътници и имат нулеви емисии и минимални нива на шум и при цена на километър, напълно сравнима с тази на конвенционално такси.

eVTOLs ще се обслужват от терминали за вертикално излитане и кацане, наречени Vertiports. Те са проектирани да бъдат разположени в градски обособени места, или на открити пространства, или на подходящо конфигурирани покриви на сгради. Те също са идеални за регионални дестинации.

Консултациите с различни правителствени агенции и потенциални партньори от свързани сектори на дейност в Гърция са предвидени да продължат през 2022 г., но Orama възнамерява да продължи с придобиването на необходимите имоти и процедурите за лицензиране за изграждането на първите Vertiports през 2023 г.

Гръцката строителна фирма Aktor е избрана за първи местен партньор.