Иновативен експресен банков кредит ще позволява на потребителите да теглят до 3000 лева само с помощта на смартфона си в рамките на няколко минути.

Продуктът, който беше представен от Българо-американска кредитна банка (БАКБ) на пресконференция, дава възможност бързият заем да бъде получен след представяне на лична карта и одобрение в рамките на няколко минути, като не е нужно кандидатът да има сметка във финансовата институция.

По думите на изпълнителния директор на БАКБ Илиан Георгиев след получаване на одобрението за кредит, потребителят може да изтегли договорената сума от банкомат без банкова карта 24 часа в денонощието, като това може да стане в рамките на 15 минути. Идеята е услугата да може да се ползва и в извънредни ситуации в извънработно време и в празнични дни.

"Ние няма да се конкурираме с компаниите, предлагащи бързи кредити на пазара, защото имаме различна целева група", коментира Георгиев и добави, че продуктът BACB Express се позиционира като бърз банков кредит с фиксирана лихва за целия период.

Самото одобрение на кандидатите става в изнесени офиси на финансовата институция в търговските центрове в страната. Първият такъв вече работи в "Парадайс център".

Минималната сума за този тип заеми е 150 лева, а максималната - 3000 лева, като срока за изплащане е между 3 и 24 месеца.

Самото получаване на парите става чрез услугата Cash M, която се предлага както от АТМ устройства на БАКБ, така и от такива на други банки в страната. За извършване на тегленето първоначално клиентът въвежда номера на смартфона си, след което получава код под формата на SMS, чрез който се извършва трансакцията.