Държавната петролна компания на Република Азербайджан (SOCAR) проявява интерес към закупуването на активите на руската компания "Лукойл" в България, съобщава Azernews, позовавайки се на публикации в азерските медии.

Според съобщенията няколко институции проявяват интерес към закупуването на бизнеса на "Лукойл" в България. Отбелязва се, че въпреки че интересът идва от два американски инвестиционни фонда и две малки петролни компании, SOCAR е най-заинтересованата страна по евентуалната сделка.

Припомняме, че според информация, разпространена от ТАСС, руската компания обмисля всички възможни варианти за бъдещето на българския бизнес, включително продажбата на най-голямата петролна рафинерия на Балканите "Лукойл Нефтохим Бургас" и обширната мрежа от бензиностанции и нефтени хранилища на компанията в България. 

"Лукойл" ще преразгледа стратегията си по отношение на активите си в България и ще анализира възможността да продаде бизнеса си в страната.

"Във връзка със съществена промяна в условията на работа на предприятия от групата "Лукойл" в България започна преглед на стратегията на този актив. Ще бъдат анализирани различни варианти с участието на международни консултанти, включително продажба на бизнес", се казва в изявление на компанията.

С 220 бензиностанции и девет петролни бази в България "Лукойл" в момента има доминираща позиция в производството и съхранението на петролно гориво като основен доставчик на самолетно гориво в региона.

"Лукойл" се подготвя да продаде бизнеса си в България

"Лукойл" се подготвя да продаде бизнеса си в България

Компанията преразглежда стратегията си у нас

SOCAR и "Лукойл" имат дълга история на сътрудничество

Руската компания е вторият по големина акционер в основното газово находище Шах Дениз в Азербайджан, като миналата година удвои дела си до 19,9%. "Лукойл" също така преди това притежаваше дял в азербайджанското петролно поле ACG, в което SOCAR притежава 25 процента дял.

През 2017 г. двете компании обявиха, че планират съвместни инвестиции в Турция, а през 2020 г. "Лукойл" обяви, че преговаря с SOCAR за възможни инвестиции в редица офшорни каспийски нефтени и газови находища. И в двата случая обаче не изглежда да са сключени окончателни споразумения.

През октомври 2023 г. SOCAR сключи широкообхватно споразумение с руската "Лукойл", според което руската петролна компания ще отпусне на SOCAR 1,5 милиарда долара и ще доставя на петролната рафинерия STAR на SOCAR в Турция до 200 000 барела на ден руски суров петрол.

Необичайното споразумение очевидно е структурирано, за да преодолее проблемите, пред които е изправена SOCAR при закупуването на руски суров петрол за своята рафинерия STAR поради санкциите, наложени от Запада на Русия заради нейната инвазия в Украйна.

Новината за това споразумение на SOCAR с "Лукойл" дойде само няколко дни преди министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов да посети Москва за 6-та международна руска енергийна седмица, уточнява Eurasianet.

Руската "Лукойл": Не продаваме рафинерията "Нефтохим Бургас"

Руската "Лукойл": Не продаваме рафинерията "Нефтохим Бургас"

Това е отговор на изявлението на вицепремиера Асен Василев

Докато беше там, той проведе широкообхватни срещи с руския вицепремиер Александър Новак и срещи за интеграция на енергийната система с руския енергиен министър Николай Шулгинов и официални лица от Иран.