Бургаският стартъп PHPjabbers, един от лидерите на пазара на уеб приложения в света, в специфичната ниша на PHP скриптовете, има нов мажоритарен собственик. Родната компания StivaSoft е продала 80% на естонската дигитална компания OnlineOnly. Стойността на сделката не се съобщава, но от българското дружество посочват, че тя възлиза на седемцифрена сума в щатски долари.

PHPJabbers е създадена в Бургас преди 15 години от Веселин Стоилов, главен изпълнителен директор на StivaSoft. Компанията започва като семеен стъртъп, който се разви успешно благодарение най-вече на екипа - с по-голямата част от него сме заедно вече над 10 години", посочва той. "За да разраснем бранда, потърсихме не просто купувач, а стратегически партньор, който е силен в дигиталния маркетинг и продажбите, но оценява експертизата на местния екип, допълва още той.

От създаването си PHPJabbers развива 75 приложения и има над 40 хил. клиента в над 190 държави. Основните потребители са уеб дизайн студия, дигитални агенции, както и разработчици на свободна практика, които интегрират продуктите на PHPJabbers.com в уебсайтовете си.

Развитието на компанията ще продължи да зависи от българския екип. StivaSoft запазва 20% от PHPjabbers, като според условията на сделката, финализирана през април, оперативната и развойна дейност остава ангажимент на българския екип.

PHPJabbers е. За 15 години PHPJabbers развива 75 приложения и има повече от 40 000 клиенти

Стоилов посочва, че основната цел на продажбата на мажоритарния пакет на PHPjabbers е възможността компанията да се съсредоточи върху втория си проект — решението за електронна търговия за малък и среден бизнес VEVS.

След успеха на PHPjabbers.com, през 2016 година StivaSoft пуска VEVS - То представлява платформа за създаване на сайтове за електронна търговия (e-commerce website builder), предназначена за малки и средни предприятия. Към днешна дата е напълно завършена и има 1 000 клиента извън България.

На местния пазар StivaSoft е позната със системата за прием в детски градини, внедрена от Община Бургас, както и с първата у нас платформа за кандидатстване в 1-ви клас. Разработени още през 2012 година, и до днес двете системи успешно и безпроблемно се използват от общинската администрация и учебните заведения.

В бургаската компания работят 15 души, а през 2020 г. приходите ѝ достигат 1,2 млн. лв.