От 2011 година насам чешката CEZ Group е обмисляла продажбата на българския си бизнес, като от ръководството на дружеството многократно са предлагали на българската държава да купят активите му у нас. Тази информация е била потвърдена от компанията след запитване на временната комисия към Народното събрание, която разглежда казуса с продажбата на ЕРП-то.

По думите на председателя на комисията Жельо Бойчев от CEZ Group са посочили още, че процедурата по продажбата на "ЧЕЗ България" е била напълно прозрачна, а участниците в нея са били проверени и е трябвало да представят информация за произхода на средствата за евентуалната покупка.

От компанията днес не разкриха сериозни факти с мотив търговската тайна. Водят се разговори с банки за финансиране на покупката на активите на електроразпределителя. Разговорите с финансовите институции напредвали, съобщава News.bg.

Продавачите се интересуват от цената, обясни Веселин Захариев от "Инерком". Сделката в Чехия минала през редица проверки. Чешката страна, по думите му, била убедена в платежоспособността на "Инерком". Иначе според компанията нетипично било политически партии да се месят в подобни сделки. При предишни идентични случаи, както изтъкнаха от "Инерком", нямало създадена специална комисия, която да проучва търговски взаимоотношения между частни компании.

Дружествата на ЧЕЗ са едни от най-хубавите в България, подчерта още Веселин Захариев. Затова и от "Инерком" не се притеснявали за възвръщаемостта на инвестицията си, която била дългосрочна и предсказуема. По принцип в този сектор инвеститорите не очаквали висока възвръщаемост.

Стана ясно, че "Инерком" не са участвали в искането за поскъпването на тока в Западна България.

Сделката за ЧЕЗ била по най-добрите международни практики. Била стандартна и много обикновена сделка, според купувача на ЧЕЗ.

Вие за нас сте загадка, сподели червеният депутат Атанас Костадинов. Червеният Таско Ерменков пък разбрал от "Инерком", че те купуват ЧЕЗ, без да е ясно как ще бъде извършено плащането. Крум Зарков пък разясни правните аспекти на това що е търговска тайна.

И председателят на комисията Жельо Бойчев попита представителите на "Инерком" има ли смисъл комисията да се занимава с темата и затова поиска ясни отговори от компанията. Поинтересува се и от оставката на енергийния министър Теменужка Петкова.

Димитър Лазаров от ГЕРБ недоумява защо се задават едни и същи въпроси и се получават едни и същи отговори от заседание на заседание.

Енергийният министър също сподели, че няма какво ново да добави по темата. Тя успокои, че държавата има механизми и регулатори, за да гарантира енергийната сигурност на страната.

По темата за увеличението на цените на електроенергията, поискано от ЧЕЗ за следващия регулаторен период от 1 юли 2018 година, председателят на Съвета на директорите на "Инерком" Милена Стоева, съобщи, че компанията не е участвала в изготвянето на подаденото от страна на ЧЕЗ пред КЕВР предложение.

"Знаете, че нито едно дружество в България не може да вдига цената на електрическата енергия еднолично. Цената на електрическата енергия се определя от КЕВР, който е независим орган. Да не забравяме, че "Инерком" все още не е собственик на дружествата и не може да има отношение към подаденото пред Регулатора заявление за утвърждаване на цени на електрическата енергия за следващия регулаторен период", коментира тя.

Милена Стоева обясни, че, след приключване на сделката, през следващите три години "Инерком" ще работи по цени, които са утвърдени от КЕВР по предложението, направено от ЧЕЗ, който все още е собственик на дружествата.

"Когато затворим сделката, ще наследим тези цени за следващите три години. Ние няма да можем да ги предоговаряме, въпреки промяната на собствеността, и ще трябва да работим при тези условия", каза тя. 

От компанията посочват още, че не планира да съкращава служители след приключването на сделката. Към момента за ЕРП-то работят 3275 души.