Шведският производител на телекомуникационно оборудване Ericsson обяви, че е подписал на патентно споразумение с Apple Inc. То постави точка на едногодишния спор и доведе до скока на акциите на шведската компания със 7 процента днес.

От Ericsson не уточниха, колко ще спечели компанията от това споразумение, но оцени общите си приходи от интелектуална собственост през 2015 г. на 13-14 милиарда крони ($1,52 - $1,64 милиарда), включително положителния резултат от урегулирането на спора с Apple. За сравнение - миналата година приходите са били в размер на 9,9 милиарда крони в 2014 г., съобщава Reuters.

Според инвестиционната банка ABG Sundal Collier споразумението означава, че Ericsson ще взема от Apple около 0,5 процента от приходите от продажбите на iPad и iPhone.

Без да разкрива финансовите подробности, шефът на отдела за интелектуална собственост на Ericsson каза, че споразумението е мащабно и включва последните поколения технологии за мобилни връзки 4G-LTE, а така също и по-ранните 2G и 3G. Според него това означава и възможност да се продължи работата с Apple в такива сфери като мрежите 5G.

Ericsson подаде жалба против Apple през януари т.г. във връзка с нарушени патентни права в отговор на иск отправен от компанията, производител на iPhone.

За сега няма коментар от страна на Apple.